Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Petice
 
      17. června - Vážení signatáři petice! Ve středu, 15.6.05 uplynul termín stanovený Ministerstvem dopravy ČR pro podávání připomínek k chystaným úpravám vyhlášky o plavbě na českých vodách. Děkujeme

 
Vám že jste podpořili a stále podporujete naši ? Vaši petici, která má dát zodpovědným úředníkům najevo, že nám není lhostejný její osud.

Vzhledem k tomu, že www.lode.cz jsou členem Asociace výrobců a prodejců lodí, koordinovali jsme naši činnost a tlak na MDCR právě s touto organizací, abychom dosáhli maximálního efektu. Text dopisu je umístěn zvlášť na další pozici.

Podle našeho názoru je situace nepřehledná, novináři nemají potřebnou povědomost o věcech souvisejícími s plavbou a loděmi vůbec, neznají termíny a nedokáží si představit situace, o kterých zasvěceně píší. Naopak pojmy jako únik pohonných hmot do přírody, znečištění životního prostředí výfukovými plyny, nehody, ohrožení lodním šroubem jsou jednak důvěrně známé všem a jednak znějí v titulcích velmi lákavě. To je pro uveřejnění článku autora samozřejmě klíčové a nahrává to jaksi nedopatřením právě těm skupinám, kterým zjednodušeně říkáme chataři, ve skutečnosti jsou to ale spíš lidi, kteří jsou zatrpklí, trpí všelijakými komplexy a pro prosazení svých neopodstatněně přemrštěných a zlých úmyslů jsou ochotni použít jakékoliv i nezřídka hloupé a nepravdivé argumenty, které však dobře znějí novinářskému uchu prahnoucímu po senzaci. Obrana v takové situaci je opravdu složitá. Jako příklad je možno uvést text ČTK, který rovněž připojujeme.

Ještě jednou děkujeme Vám všem, kterým není situace lhostejná za podporu naší věci a doufám, že se jednoho dne dočkáme rozumných podmínek pro koexistenci všech zájmových skupin na vodě. Petice rozhodně nekončí, Váš podpis a podpora má samozřejmě i nadále svůj význam!


Na Slapech a Orlíku začíná platit omezení pro motorové lodi

Provoz motorových člunů a skútrů na Slapech a Orlíku bude od čtvrtka až do poloviny září omezen. Plavbu v rekreační oblasti, kam o prázdninách míří tisíce lidí, už tři roky reguluje vyhláška ministerstva dopravy. Podle ní na vodu v tomto období nesmějí rychlé skútry a závodní čluny. Usedlíci v úzkém vltavském koridoru ale nevidí rádi ani motorové čluny, vadí jim hluk a upozorňují také na možnost střetu lodí s plavci. K plavbě rychlostí vyšší než 25 kilometrů v hodině musejí mít jachtaři ministerské povolení, což považují za zbytečnou administrativu. Vydávání povolení podle nedávných vyjádření zatěžuje i ministerstvo dopravy. Ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí proto ministerstvo dopravy připravuje novou verzi vyhlášky. Do dneška k ní mohla veřejnost posílat připomínky. Ministerstvo dopravy navrhuje, aby motorové čluny mohly v přesně vymezených hodinách jezdit vedle Kamýku také po orlické přehradě. Varianta ministerstva životního prostředí počítá pouze s provozem na Kamýku, a to s omezením rychlosti do 50 kilometrů v hodině. ČTK

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>