Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ministr Schling v Chorvatsku podepsal memorandum o námořní plavbě
 
      ZÁHŘEB 6. června (zvláštní zpravodaj ČTK) - Vytvořit předpoklady pro uzavření bilaterální smlouvy mezi Českou republikou a Chorvatskem týkající se námořní plavby má "memorandum o porozumění", které dnes v Záhřebu podepsali český ministr dopravy a spojů Jaromír Schling a chorvatský ministr námořnictví, dopravy a spojů Aloiz Tušek.

 
Novináře o tom informovala ředitelka odboru plavby a vodních cest Schlingova resortu Magdalena Konvičková. Česká republika má podle Konvičkové zájem upravit vztahy s Chorvatskem v oblasti uznávání dokladů námořních důstojníků a posádek, provozu rekreačních plavidel a podnikání v námořní plavbě.
Pod českou vlajkou nyní nepluje žádná námořní loď. Protože však Česká republika v minulosti měla z vnitrozemských zemí jednu z největších obchodních flotil, má z těchto časů ještě značné množství námořníků. "Máme zájem na tom, aby měli možnost sloužit na lodích plujících pod jinou vlajkou, například pod chorvatskou," uvedla Konvičková. Pod českou vlajkou však je registrováno velké množství rekreačních jachet.
Rekreují se na nich čeští občané většinou v pobřežních chorvatských vodách. Aby je mohli používat pod českou vlajkou, je nutné vzájemné vztahy Chorvatska a ČR v této oblasti doladit, vysvětlovala ředitelka. Pod českou vlajkou je podle Konvičkové rovněž registrováno asi 150 námořních jachet, které slouží k podnikání. Vlastnit je mohou i "nečeské" právnické nebo fyzické osoby. I provoz těchto plavidel by se měl stát předmětem připravované smlouvy s Chorvatskem.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>