Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V kostarických vodách zadržena ponorka se 3,5 tuny kokainu
 
      21. listopadu - San José - Americká pobřežní stráž ve spolupráci s protidrogovými agenty a kostarickými úřady zadržela koncem minulého týdne poblíž tichomořských břehů středoamerické Kostariky podomácku vyrobenou ponorku, v níž pašeráci přepravovali tři a půl tuny kokainu.

 
Provizorní ponorka vyrobené ze dřeva a sklolaminátu se na rozdíl od podobných vojenských nebo vědeckých podmořských ponorek pohybovala rychlostí 12 kilometrů v hodině pouze dva metry pod hladinou. Níž se potopit nemohla.
Na ponorku dlouhou zhruba 14 metrů přivedly orgány tři tajemné umělohmotné trubičky pohybující se na mořské hladině. Ponorka byla nakonec zadržena nedaleko kostarického poloostrova Nicoya. Podle oficiálních údajů to bylo vůbec poprvé, kdy byla v Kostarice zadržena ponorka přepravující drogy.

Posádku, kterou tvořili dva Kolumbijci, jeden Guatemalec a Srílančan, pobřežní stráž převezla do Spojených států, kde budou postaveni před soud.
Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, kde byla ponorka vyrobena. Součástí jejího vybavení bylo také několik palivových nádrží a čerpadlo na odstraňování vody, ale podle ministra bezpečnosti Fernanda Berrocala dlouhou vzdálenost zřejmě urazit nemohla. Je nicméně pravděpodobné, že pocházela z Kolumbie.
Kuriózní ponorka byla zadržena u Kokosového ostrova asi 130 kilometrů jihozápadně od kostarického poloostrova Nicoya a dopravena do přístavu Puntarenas.

Kolumbie je největším světovým producentem kokainu a zároveň hlavním dodavatelem tohoto narkotika na trhy ve Spojených státech, kde končí až čtyři pětiny její produkce. Loni různé jednotky kolumbijských ozbrojených sil zabavily více než 186 tun kokainu. Velké množství drog objeví i americká pobřežní stráž, která monitoruje hlavní pašerácké přepravní cesty. Kostarickým bezpečnostním orgánům padlo letos do rukou 18 tun kokainu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>