Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Nová výletní loď změní turistický ruch v oblasti Antarktidy
 
      19. prosince - Wellington - V antarktických vodách začne příští rok v lednu operovat velká výletní loď Golden Princess s kapacitou 3800 pasažérů. Její třítýdenní cesta úžinami mezi ostrůvky kolem Antarktidy zcela změní povahu turistického ruchu v oblasti považované dosud za naprostou divočinu, uvedl dnes novozélandský akademik Alan Hemmings.

 
Loď je desetkrát větší než lodě, které zatím vody kolem Antarktidy brázdí. "Je to důkaz měnící se povahy antarktického turistického průmyslu," podotkl zmíněný specialista na polární oblasti.
Příliv turistů do oblasti Antarktidy sílí, za posledních osm let se jejich počet zčtyřnásobil. V turistické sezoně 2006-2007 mezinárodní asociace cestovních kanceláří specializovaných na Antarktidu očekává na tomto stále zmrzlém kontinentu nejméně 28.000 návštěvníků. Výzkumník z univerzity v novozélandském Aucklandu předpokládá, že se k nim připojí zřejmě rovněž až 10.000 vědců.

Hemmings varuje, že kdyby se výletní loď v tomto odlehlém regionu náhodou potopila, místní záchranáři by neštěstí jen stěží zvládali. "Pokud by se něco stalo, měli bychom obrovský problém s pátráním po pohřešovaných a s jejich záchranou, s dopravou lidí na nějaký břeh. A i kdyby se dostali v bezpečí na pevninu u některé antarktické stanice, ta by ani vzdáleně neměla kapacitu se o ně postarat," řekl.

Mluvčí kalifornské společnosti Princess Cruises nicméně tvrdí, že cestující na palubě 210 metrů dlouhé lodi Golden Princess nebudou vystaveni "naprosto žádným" rizikům a že loď je plně na takovýto výlet vybavena.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>