Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Turisté plující po Baťově kanále budou dostávat vodní pasy
 
      5. února - Hodonín - Vodní pasy si budou moci od května pořídit turisté při plavbě po Baťově kanále a k němu přiléhající řece Moravě na Hodonínsku.

 
Určeny budou hlavně pro děti, jimž do nich budou dávat v přístavech pamětní razítka kapitáni výletních lodí. Turisty, kteří získají dostatečný počet razítek, bude čekat odměna, řekl dnes ČTK Petr Hruška z organizace Obce pro Baťův kanál usilující o rozvoj turistiky na této vodní cestě.

Kanál nechal za první republiky postavit průmyslník Tomáš Baťa, po němž je unikátní vodní trasa pojmenována. Z Rohatce u Hodonína jím vozil do 50 kilometrů vzdálených Otrokovic uhlí. Dnes kanál s přilehlou řekou Moravou slouží pouze turistice.

"Vytvořit pasy nás napadlo po vzoru Valašského království. Budou nejen suvenýrem, ale turista se díky nim stane i sběratelem razítek," uvedl Hruška. Doplnil, že vodní pasy v České republice ještě na jiných plavebních trasách nejsou. Ty z Baťova kanálu se budou prodávat po 30 korunách. Dítě k pasu dostane i malý dárek.

Pasy se budou prodávat v informačních centrech a v přístavištích v Hodoníně, Veselí nad Moravou, ve Strážnici a v Sudoměřicích. Každé z těchto míst bude mít zcela odlišné razítko s tematikou vody. Razítka pak budou dávat cestujícím do pasů kapitáni výletních plavidel Danaj, Konstancie a Ámos.

Turistice začal Baťův kanál sloužit v roce 1996, kdy se jím projelo 5000 lidí. Nyní si ročně malebnou krajinu Hodonínska, Uherskohradišťska a Zlínska prohlédne kolem 50.000 turistů. Kanál a přilehlou řeku Moravu brázdí 50 nejrůznějších plavidel.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>