Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na konci května má být otevřena dálnice Záhřeb - Macelj
 
      23. dubna - V posledním květnovém týdnu má být otevřen poslední chybějící úsek na dálnici Záhřeb - Macelj, a to úsek Krapina - Macelj. Nový úsek je dlouhý 19 km a je díky náročnému terénu tím nejdražším na celé dálnici.

 
Je tu vybudováno 6 tunelů, 9 viaduktů a 2 exity s mýtnicemi (Durmanec a Krapina). Celková délka dálnice Záhřeb (Jankomir) - Macelj je 60 km. Výše dálničního poplatku bývá zveřejněna až těsně před otevřením.

Motoristé, kteří směrují na Jadran po trase Graz - Maribor - Záhřeb, mohou být spokojeni. Pojedou hladce po dálnici od hraničního přechodu se Slovinskem Gruškovje/Macelj až do Záhřebu (exit Zaprešić) a po obchvatu Záhřebu se napojí (exit Lučko) na dálnici Záhřeb - Split, případně Záhřeb - Rijeka. Jinými slovy: od hranic až k moři po dálnici.

A jak pokračuje výstavba dálnice na slovinské straně? Před časem jsme informovali v aktualitě o dodatku k plánu výstavby dálnic, který Slovinsko schválilo v roce 2005. Právě tímto dodatkem jsou do plánu výstavby doplněny dálnice na přístupech do Chorvatska. Jednou z nich je i dálnice A4 z Mariboru přes Ptuj k hraničnímu přechodu Gruškovje (Slivnica - Draženci - Gruškovje). V loňském roce se začal stavět úsek od dálnice A1 (jižně od Mariboru) do Ptuje (úsek Slivnica - Draženci) a termín jeho dokončení je stanoven na rok 2009. Teprve v následujícím roce, 2010 se má začít stavět úsek od Ptuje na hranice s Chorvatskem (úsek Draženci - Gruškovje) a dokončen má být až v roce 2013. Hladký průjezd Slovinskem je tedy hudbou dosti vzdálené budoucnosti!

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>