Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Pardubický kraj vyzval vládu k dalšímu jednání o splavnění Labe
 
      4. května - Pardubice - Zastupitelé Pardubického kraje včera jednomyslně schválili výzvu, která vyjadřuje plnou podporu projektu dokončení splavnění Labe do Pardubic.

 
Dokument žádá předsedu vlády Mirka Topolánka, místopředsedy vlády a ministry Jiřího Čunka a Martina Bursíka a ministra dopravy Aleše Řebíčka o další jednání, které by umožnilo najít způsob, jak lodní dopravu do Pardubic dovést. Vybudování takzvaného plavebního stupně Přelouč nedávno zastavilo neudělení výjimky ministrem životního prostředí Bursíkem.

"Cílem těchto jednání musí být nalezení obecně akceptovatelného řešení, které povede k úspěšné realizaci tohoto projektu," uvedl první náměstek hejtmana Roman Línek. Podle něj bylo rozhodnutí ministra Bursíka velmi překvapivé, neboť splavnění bylo v souladu s dlouhodobou strategií rozvoje vodních cest. Línek věří, že ministrův nesouhlas je pouze dílčí komplikací, která sice ohrozí termín stavby, ale ne projekt jako celek.

Další členové vedení kraje považují Bursíkův krok za populistické gesto voličům Strany zelených a nefér jednání. "Jsme hodně rozzlobení a bereme to jako podraz. Považuji to také za znevážení práce desítek lidí, kteří na projektu pracovali," uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Ivo Toman. Náklady na splavnění řeky a související stavby se odhadují na 2,5 miliardy korun.
Splavnění Labe v úseku mezi Chvaleticemi a Pardubicemi prodloužilo labskou vodní cestu z Hamburku na téměř 870 kilometrů. Pardubice, které jsou spolu s Hradcem Králové hospodářským centrem východních Čech, by tak posílily svoji roli významného dopravního uzlu. Městem již prochází jeden z hlavních železničních tahů, je tam mezinárodní letiště a od konce minulého roku má i dálniční spojení s Prahou. Po splavnění Labe by Pardubice byly přímo napojeny nejen na významný námořní přístav Hamburk, ale také na celou síť evropských vodních cest.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>