Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Madrid vypověděl dohodu s Británií o výzkumu vraku ve Středomoří
 
      1. května - Madrid - Španělsko vypovědělo dohodu s Velkou Británií, podle níž měl být identifikován vrak lodi HMS Sussex, jenž by mohl obsahovat významný poklad.

 
Důvodem je spor s americkou firmou Odyssey Marine Exploration, která byla pověřena jeho výzkumem. Oznámilo to španělské ministerstvo kultury.

Španělská vláda ve středu zaslala velvyslanectví Velké Británie ve Španělsku nótu, v níž Londýnu oznámila, že od dohody odstupuje, sdělil agentuře AFP mluvčí ministerstva.

Podle této dohody, uzavřené koncem března, byl povolen podmořský výzkum s cílem identifikace vraku lodi HMS Sussex, která patřila britské koruně a v roce 1694 se potopila ve Středozemním moři západně od Gibraltaru. Na lodi by mohl být významný poklad.
Práce byly svěřeny americké firmě Odyssey Marine Exploration specializující se na tento druh výzkumu. Madrid se v dohodě zavázal uznat, že obsah vraku lodi, která plula pod britskou vlajkou, patří Velké Británii.

Vypovězení této dohody přichází v době, kdy se Madrid za každou cenu snaží zjistit, kde leží vrak jiné lodi pocházející zřejmě z 18. století. Odyssey Marine Exploration totiž oznámila, že v tomto vraku minulý týden objevila obrovský poklad. Jeho část již společnost přepravila do Spojených států.

Madrid podezírá Odyssey Marine Exploration, že se zmocnila neprávem jeho historického dědictví, a snaží se zjistit, zda tento vrak nebyl nalezen ve španělských výsostných

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>