Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dánská replika vikinské lodě vyplula na moře
 
      Roskilde (Dánsko) - Třicet metrů dlouhá replika vikinské lodě typu drakkar v neděli odrazila od břehů dánského fjordu Roskilde. Loď, kterou Vikingové používali v 11. století, ponese 65 členů posádky následující dva týdny do irského Dublinu.

 
Vyplutí Mořského hřebce, jak se plachetnice jmenuje, přihlíželo na 4000 diváků, mezi nimi například irský ministr životního prostředí Dick Roche.

Pokus doplout k irským břehům dobrodruzi pojímají jako rekonstrukci riskantní plavby, kterou prý jejich vikinští předkové podnikli před zhruba 1000 lety. Nadšenci mořeplavby a milovníci historie chtějí zdolat 1900 kilometrů dlouhou cestu do irské metropole Dublinu, který založili právě Vikingové v 9. století. Expedice má vnést více světla do představ o tom, s jakými překážkami se museli Vikingové na svých dlouhých cestách po moři potýkat.
Drakkar dánských experimentátorů je považován za dosud největší a nejambicióznější rekonstrukci vikinské lodě. Zkonstruován byl podle válečné lodě, která byla vyzdvižena ze dna Roskildského fjordu, na němž spočívala téměř 950 let.

"Vikingové se vracejí. Buďte připraveni," provolal kapitán plachetnice Carsten Hvid před nastoupením na palubu. "Budete při této příležitosti vřele vítáni v Dublinu," opáčil ministr Roche.
Na dřevěné lodi nebude úkrytu před dotírajícími vlnami, větrem či deštěm. Na rozdíl od Vikingů je však posádka dnešních dobrodruhů vybavena satelitním navigačním systémem GPS a radarem a doprovází ji podpůrná loď se zdravotníky a záchranáři.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>