Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Demonstrace za uvolnění plavby před úřadem vlády
 
      25. září - Praha - Proti novele zákona o vnitrozemské plavbě demonstrovalo v pátek před úřadem vlády několik desítek majitelů vodních skútrů. Svými vozidly i samotnými skútry blokovali jeden jízdní pruh na nábřeží Edvarda Beneše

 
i v přilehlých ulicích. Požadovali odstoupení náměstkyně ministra dopravy Daniely Kovalčíkové, která je podle nich za novelu zodpovědná.

Skútrařům mimo jiné vadí, že by měly vodní plochy provozovat soukromé subjekty za poplatek 50.000 korun ročně. Zástupci ministerstva dopravy se s demonstranty odmítli setkat s tím, že znění novely rozhodně není definitivní a že s členy České sportovní asociace vodních skútrů o její výsledné podobě stále jednají.
Organizátoři protestu tvrdí, že připravovaná novela je v rozporu s dohodami, které měli s ministerstvem dopravy. Údajně diskriminuje určité skupiny lodí a vodních skútrů a omezuje plavbu lodí, které mohou plout ve skluzu. Skútrařům a majitelům lodí se také nelíbí plánované zpoplatnění ježdění na vodě. "Stojíme si za tím, že je nesmysl zpoplatnit veřejná místa pro skútry a dát je do rukou soukromým subjektům," řekl předseda České sportovní asociace vodních skútrů Miroslav Dražil.

Ministerstvo dopravy navrhuje, aby jednotlivé plavební dráhy provozovaly podnikající fyzické nebo právnické osoby a aby platily příslušné obci správní poplatek ve výši 50.000 korun, který by putoval přímo do pokladny obce. Podle ministerstva je ale toto zpoplatnění běžné v Německu i Rakousku. "Nechceme tedy, aby u nás zadarmo jezdili na skútrech Němci," sdělil dnes ČTK mluvčí úřadu Karel Hanzelka. "Návrh na padesátitisícový poplatek je navíc v zákoně o vodách, který není v gesci ministerstva dopravy, nýbrž v gesci ministerstva zemědělství. Pokud s ním MZe nebude souhlasit, MD bude muset od svého návrhu ustoupit," dodal Hanzelka. Podle něj je ale projednávání novely zákona na samém začátku. Platit by měla od ledna 2009.

Dnešní protest proti novele není prvním. Uplynulou sobotu skútraři symbolicky zablokovali Vltavu. Na několik minut přehradili řeku u železničního mostu. Asociaci skútrařů v protestech podporují i další sdružení, například asociace rekreačních plavidel nebo jachtaři.

ČTK, foto redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>