Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vienna Boat Show 2007 - tisková zpráva
 
      29. listopadu - Ve Vídni se o právě uplynulém víkendu konal první ročník meziregionálního veletrhu lodí a vodních sportů . Byli jsme zvědavi na to, jak se s nelehkým úkolem, (víme jak těžko se rodí výstavy u nás) vypořádá společnost Reed Exhibitions, zvlášť, když podle informací před veletrhem společnost oznámila své ambice stát se číslem jedna v našem regionu.

 
Dnem naší návštěvy se stal pátek. Uvítaly nás moderní budovy výstaviště, v jehož okolí jsme nejprve poněkud znejistěli jestli jsme si nespletli datum. Nezvykle prázdné ulice, všude spousta místa k parkování zdarma, zkrátka věci nečekané a u nás nevídané. Naštěstí se ale ukázalo, že jsme jen shodou okolností přijeli ze strany hlavního vstupu podlouhlého výstaviště, v jehož vzdálenější části se veletrh konal, takže ti, co si napřed prohlédli plánek věděli, že mají zaparkovat z druhé strany.

Po té, co jsme se přes dlouhou leč vytápěnou! chodbu dostali k vlastním výstavním halám, bylo jasno: haly, přestože se jednalo o první ročník, byly zaplněny tak, jak jsme zvyklí z velkých výstav. Podle oficiálních údajů pořadatele se veletrhu zúčastnilo nakonec 207 vystavovatelů a 31 spoluvystavovatelů z celkem 17 států. Těchto 207 vystavovatelů se vešlo na 27000m2 výstavní plochy ve dvou halách, C a D.

Céčko patřilo lodím. A bylo na co se dívat. Podle očekávání zde byli zastoupeni prakticky všichni hlavní evropští a domácí, rakouští výrobci a kromě toho, a to bylo na akci jaksi sympatické, objevily se tu i menší firmy a firmičky se svými projekty. Nemá cenu vypočítávat jaké lodě jsme viděli, kdo byl, ví své kdo ne, nechť přijede příští rok.

Déčko bylo naplněno charterovými firmami, vybavením a lodním příslušenstvím, našli jsme tu stánky s oblečením za velmi zajímavé veletržní ceny. Prezentovaly se tu jachtařské školy, ale i potápěči a technika, kterou bylo možno si i vyzkoušet ve speciální převozní nádrži. Je pravda, že kromě lodního sortimentu jsme u kraje haly našli také auta, masážní křesla, prodejce lepidel a dalších hloupostí, které se notoricky opakují na každé výstavě bez výjimky, ale tyto expozice byly uklizeny vzadu na kraji, takže pokud návštěvník nechtěl, nemusel kolem ani projít.

Pro nás, kteří jsme zvyklí na naše veletrhy, znamenala procházka výstavištěm poučení. Na vlastní oči jsme viděli, jak by to na regionální úrovni mohlo, resp. mělo vypadat. Je určitě pochopitelně pravda, že ačkoli jsme už osmnáct let po revoluci a máme už spoustu svých zkušeností, naši jižní sousedé jsou zcela jistě společensky a hlavně ekonomicky dál a mají tudíž i vyšší ambice, které ovšem také dokáží proměnit v úspěch. Tady, na relativně malém, budu-li srovnávat s Brnem, pak velikostně zcela nesrovnatelném výstavišti se zrodila výstava lodí, na kterou jsme v našem regionu čekali. Otázkou je zda a případně jak to ovlivní náš, tuzemský výstavní trh.

V každém případě Češi dali o sobě ve Vídni vědět už tentokrát. Samostatnou expozici zde měla společnost Czech Marine Center z Českých Budějovic a na stáncích jsme zaregistrovali jako spoluvystavovatele i další naše významné firmy. Pro příští ročník počítám s tím, že se tu zcela jistě objeví i další.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>