Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
České a německé obce zatraktivní za peníze EU jezero u Furthu
 
      Domažlice 26. listopadu (ČTK) - Rozvoj turismu v okolí dvacetihektarového Dračího jezera u německého Furth im Waldu má zajistit 115 milionů korun pro české a německé příhraničí mezi Domažlicemi a Furthem.

 
Půjde o dosud největší společnou investici měst a obcí na hranici Plzeňského kraje a Bavorska. Šest starostů se dnes dohodlo, že ještě v prosinci společně požádají o peníze z evropského programu Cíl 3. ČTK to řekl starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka.

Bělá je v týmu s Domažlicemi, Babylonem, Všeruby, německými městy a obcemi Furthem, Eschlkamem a Neukirchenen a Svazkem obcí Domažlicko a německým Zemským svazem pro ochranu ptactva. Třetinu dotací vyčerpají Češi a zbytek Němci. "Na přeshraniční rozvoj turistické infrastruktury v oblasti dostanou české obce 85 procent nákladů, německé 70 procent," řekl Picka. Peníze bude spravovat město Furth.

Za dva roky vznikne u Dračího jezera servisní stanice, tedy stanoviště záchranářů, šatny a toalety. Dále parkoviště, koupací pláže, cyklostezky Warzenried-Eschlkam, Mais-Neukirchen-Eschlkam, Domažlice-Ovčí-vrch-státní hranice, Všeruby-Hájek a cyklistické a pěší linie s naučnou stezkou v okolí Babylonu, poutní cesta a turistická stezka Hájek-Brůdek. U jezera bude ještě ochranářská stanice pro pozorování života v přírodě a u Eschlkamu informační pavilon pro cyklisty a pěší.

"Po naplnění jezera vodou bude nová turistická infrastruktura sloužit místním i rekreantům," řekl Picka. Podle starostky Všerub Ludmily Rousové by měl rozvoj turismu posilovat atraktivitu příhraničí, vytvořit pracovní místa a hlavně prohlubovat kontakty mezi obcemi i občany. Obce už plánují další investice do turistiky. Skupina připravila dva přeshraniční projekty ke snížení znečišťování vodních toků hnojivy, které v létě zabrání nadměrné tvorbě řas. Úzce spolupracují přírodovědci z Českých Budějovic a Úřady pro zemědělství v Řezně a Chamu.

Stavba přehrady Dračí jezero s plochou 20 hektarů začala v roce 2001. Zprovoznění vodní nádrže je plánováno na příští rok. Převážná část slouží k odpočinku. Tři čtvrtiny plochy patří Furth im Waldu, zbytek obci Eschlkam. Prostředí, kde se budou lidé s přírodou sžívat a zároveň se od ní něco dozví, bude rozděleno na přístupné a nepřístupné oblasti. Ekologická a regenerační zóna má plochu 80 ha. Tato oáza klidu má chránit vzácné a ohrožené druhy živočichů a rostlin.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>