Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Lamanšském průlivu nalezen vrak britské válečné lodi
 
      Tampa (USA) 2. února - Američtí podmořští archeologové ze společnosti Odyssey Marine Exploration nalezli vzácný vrak: britskou válečnou loď,

 
která se v Lamanšském průlivu potopila v 18. století. Oznámila to dnes agentura AP.

Odyssey Marine Exploration se proslavila především nálezem pokladu z vraku španělské galeony v hodnotě půl miliardy dolarů před dvěma lety, tentokrát zatím žádné zlato na mořském dně nenašla. Pátrá však po možná ještě větší vzácnosti: loď Victory malě na palubě čtyři tuny zlatých mincí. Jejich cena by mohla být výrazně vyšší než nálezu ze španělského plavidla, sdělil Greg Stemm ze společnosti.

Odyssey již z Victory vyzvedla dvě mosazná děla. Pokračuje ve zkoumání a také mapování celého pole s troskami, které se nachází zhruba ve stometrové hloubce.

Identifikaci plavidla umožnilo mimo jiné 31 mosazných děl a další artefakty. Plachetnici, dlouhou 53 metrů, oddělila od ostatních lodí její flotily bouře. V Lamanšském průlivu se potopila 4. října 1744. Na její palubě bylo 900 mužů. Ve své době byla největším a se 110 děly také nejvíce vyzbrojeným válečným plavidlem své doby.

Expedice v průlivu pátrala po jiných vracích - na Victory narazila náhodou. Stemm ale neupřesnil místo, kde vrak leží, a to z obav, že by tato informace mohla přilákat vykradače.

Vrak nicméně neleží blízko místa, kde by jej předpokládali, řekl. "Našli jsme ho víc než 80 kilometrů od místa, kde se podle předpokladů potopil." Leží 40 až 64 kilometrů od anglického pobřeží, tedy už mimo britské teritoriální vody.

Jestliže vrak skutečně představuje trosky britské válečné lodi, pak to znamená, že žádná akce se nemůže odehrát bez výslovného souhlasu Velké Británie, upozornil nejmenovaný mluvčí britského ministerstva obrany. Neřekl, jestli vláda s Odyssey jedná o budoucnosti nálezu. Podle Stemma však už společnost vyjednává s britskou vládou o spolupráci na projektu.

Podle historických dokumentů, dobových novinových zpráv a dalších dokladů se Victory potopila u ostrova Alderney nedaleko francouzského Cherbourgu. Trosky voda roznesla na různá místa, ale konečné "místo odpočinku" zůstávalo zahaleno tajemstvím.

Loď se vracela z portugalského Lisabonu, kde pomáhala prolomit francouzskou blokádu středomořského konvoje na řece Tajo. Její náklad na zpáteční cestě pravděpodobně tvořilo 100.000 zlatých portugalských mincí.

Společnost Odyssey na jaře 2007 oznámila, že z lodního vraku v Atlantickém oceánu vyzvedla 17 tun stříbrných mincí. Usoudila, že jde o vrak španělské galeony Nuestra Seňora de las Mercedes y las Animas, která se potopila v roce 1804 u portugalských břehů.

Krátce poté se španělská vláda u soudu v Tampě domáhala nároku na poklad na základě argumentu, že se ho Španělsko nikdy nevzdalo. Případ zatím není dořešen.

S britskou vládou je na tom ale společnost lépe. Už s ní například uzavřela dohodu o pátrání po vraku lodi Sussex, která se s nákladem zlatých mincí potopila v západním Středomoří v roce 1694.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>