Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Turbiny pro elektrárnu Troja dorazily do Prahy, začala montáž
 
      Praha 9. února - Do Prahy dorazily dvě turbiny pro malou vodní elektrárnu Troja.

 
Zařízení putovala z německého Ravensburgu, dnes dopoledne byla dopravena do prostor rozestavěné elektrárny na pražském Císařském ostrově. Montáž by měla skončit v polovině příštího týdne, řekla ČTK Petra Krainová, mluvčí podniku Povodí Vltavy, který elektrárnu buduje.

Výstavba elektrárny přijde podnik na zhruba 350 milionů korun. Povodí Vltavy předpokládá, že ročně elektrárna vyrobí 12.900 megawatthodin proudu. Maximální výkon má být dva megawatty.

Technický ředitel Povodí Vltavy Karel Mach na místě novinářům řekl, že zkušební provoz elektrárny by měl začít v srpnu nebo v září; stavba začala v říjnu 2007. Objekt bude podzemní, nad zemí bude pouze vstupní budova do elektrárny. Strojovna elektrárny má být 12 metrů pod zemí. Podle Macha by elektrárnu neměla ohrozit ani povodeň.

Zhruba šest metrů široké a 40 tun těžké turbiny putovaly z Německa do Prahy po silnici. V holešovickém přístavu byly přeloženy na loď, která je převezla na Císařský ostrov.

Po poledni začaly jeřáby s umisťováním první z turbin do připraveného prostoru pod zemí. Druhá turbina by měla podle Krainové putovat na své místo v neděli. Obě zařízení by poté měli dělníci zabetonovat.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>