Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na dolním toku Labe budou letos nová přístaviště
 
      Litoměřice 3. března - Pravděpodobně už letos přibudou nová přístaviště pro osobní lodní dopravu na dolním toku řeky Labe.

 
Budována budou nejprve v Dolních Zálezlech na Ústecku, Libochovanech, Nučnicích a Libotenicích na Litoměřicku. Ředitelství vodních cest má pro jejich stavbu připraveno pro letošní rok deset milionů korun.

V Litoměřicích a Lovosicích, kde přístaviště loni fungovala v provizorní podobě, se na stejném místě postaví přístaviště nová. "Klíčovým problémem v tuto chvíli je, kdo zabezpečí budoucí provoz a údržbu,? uvedl ředitel Ředitelství vodních cest ČR Miroslav Šefara. Nová přístaviště by měla být převedena do majetku Povodí Labe. Podle ředitele závodu Dolní Labe Povodí Labe Jindřicha Zídka však nejsou v rozpočtu peníze na budoucí údržbu.

Sdružení obcí a měst spolupracujících v regionu při provozu veřejné lodní dopravy usiluje o to, aby nová přístaviště začala fungovat již v letošní turistické sezoně. "Starostové obcí se proto na poslední schůzce v Litoměřicích dohodli, že jsou ochotni uzavřít s Povodím do doby vyřešení situace smlouvu o výpůjčce, v níž se zaváží udržovat je na vlastní náklady,? řekl místostarosta Litoměřic Jaroslav Tvrdík.

Obce jsou zároveň připraveny vybudovat přístup a zázemí k přístavům již v letošním roce. Přístupový koridor je připraven i v ústecké části Střekov. "Tudíž je možné zahájit i přípravu výstavby přístaviště v Brné,? uvedl starosta Střekova Vlastimil Žáček.

Projekt veřejné lodní dopravy na Labi zahájilo loni 1. května pět měst a obcí. Na trasách mezi Roudnicí, Litoměřicemi a Ústím nad Labem se v loňské sezoně na lodi Porta Bohemica svezlo celkem 17.000 lidí. Obce daly loni na podporu provozu 950.000 korun a s výsledkem byly spokojeny. Výběrové řízení vyhlásí i letos tak, aby se mezi Roudnicí, Litoměřicemi a Ústím nad Labem jezdilo znovu od 1. května.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>