Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na plavbu jihovýchodní Asií vyplula replika 1700 let staré lodi
 
      Manila 27. června (ČTK) - Skupina filipínských dobrodruhů dnes úspěšně spustila na moře repliku starého filipínského plavidla. Podle agentury AP s ní chce posádka nejen obeplout jihovýchodní Asii, ale doplout případně až k Africe a propagovat filipínskou hrdost i jednotu.

 
Kopii lodi zvané balangay - dřevěného plavidla, jež bylo používáno v oblasti filipínského souostroví před 1700 lety, postavilo během 44 dnů deset příslušníků kmene Badjao z nejjižnější filipínské provincie Tawi Tawi. Využili svých řemeslných dovedností, jež byly tradičně předávány z generace na generaci. Při stavbě nebyl použit jediný hřebík.
Posádku 15 metrů dlouhého plavidla tvoří pokořitelé nejvyšší hory světa Mount Everestu.
Expedice je symbolem toho, čeho mohou Filipíny dosáhnout, prohlásil vůdce výpravy Art Valdez. "Od doby více než před tisíci lety je toto první loď svého druhu, která se v těchto vodách objevila. Loď je časovou kapslí, jež nese historii našeho lidu."
Dvacetičlenná expedice by se měla zastavit v 75 přístavech po celé délce Filipín během necelých osmi měsíců a překonat by měla téměř 4000 kilometrů.
Pak má loď v plánu roční cestu do jiných zemí jihovýchodní Asie. Teprve potom se skupina rozhodne, jestli bude pokračovat k Madagaskaru u jihovýchodních břehů Afriky.
Expedice ale bude plnit i lékařské úkoly - při zastávkách v chudých komunitách na pobřeží bude poskytovat zdravotní péči. Bude poskytovat i rady pro případ živelních událostí, pomáhat chránit ohrožené korálové útesy a sázet mangrovové stromy na ochranu křehkého mořského života v pobřežních pásech.
Expedici bude monitorovat pobřežní stráž, která bude v případě potřeby připravena pomoci.
hit šeb

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>