Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Praze na Vltavě možná vznikne nová plavební komora
 
      Praha - V Praze na Vltavě možná vznikne nová plavební komora. Postavit ji chce Ředitelství vodních cest České republiky (ŘVC).

 
Informaci ČTK potvrdil mluvčí společnosti Václav Straka s tím, že nyní firma hledá místo, kde by mohla být umístěna. Podle informací ČTK se uvažuje o čtyřech variantách, pravděpodobné je vybudování komory u severní špičky Dětského ostrova.

Důvodem snahy ŘVC o stavbu nové plavební komory je skutečnost, že plavební komora Praha - Smíchov je přetížená. "Další zvyšování kapacity plavební komory již není možné," uvedl Straka. Nová komora by se měla jmenovat Praha - Staré město, velikostí se bude podobat plavební komoře Praha - Mánes. Rozměry tedy bude mít 55 metrů na 11 metrů, určena bude pro rekreační plavbu malých plavidel a menší osobní lodě.

"Při současném využití s plavební komorou Praha - Mánes tak vznikne paralelní vodní cesta nezávislá na stávající plavební komoře Praha - Smíchov, kterou budou i nadále využívat větší plavidla," dodal mluvčí. Hovořit o umístění nové plavební komory, době výstavby a ceně díla by podle Straky bylo vzhledem k současné ekonomické situaci a ranému stadiu příprav pouze spekulací.

Podle informací ČTK by se ale stavba mohla uskutečnit v letech 2012 až 2013. Záležet bude na tom, zda stát na projekt sežene peníze. Návrh na výstavbu komory na úrovni té smíchovské vznikl již před několika desítkami let.

Kvůli plánované stavbě plavební komory musela Praha 1 pozastavit výběrové řízení na klubovou loď městské části, která měla kotvit u Střeleckého ostrova. Sloužit měla jako skautská klubovna. Podle radního Filipa Dvořáka (ODS) by vybudování kotviště stálo asi milion korun, radnice se bojí, že by taková investice mohla být brzy zmařena.

Městská část chtěla pro skauty koupit loď Josef Ressel, která byla postavena v roce 1929. Až do 70. let minulého století převážela náklady mezi Prahou a německým Hamburkem. Loď je dlouhá téměř 70 metrů a široká sedm metrů. Pokud by měla být ukotvena u Střeleckého ostrova, bude ji nutno rozříznout na půl, aby mohla proplout plavební komorou Mánes.

Loni plavební komorou Smíchov proplulo 28.622 lodí, což bylo oproti roku 2007 asi o 1800 více. Proti roku 2002 počet splavených lodí dokonce stoupl o téměř 11.000. Množství Smíchovem přepraveného zboží ale klesá, loni tudy lodě provezly 19.400 tun zboží, zatímco v roce 1997 to bylo 234.537 tun.

V Praze kromě plavebních komor Smíchov a Mánes v současné době fungují také zdymadla Modřany, Štvanice a Podbaba.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>