Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Baťův kanál vplouvá už do 21. sezóny
 
      Slavnostní zahájení plavební sezóny na Baťově kanálu, které všichni nazýváme kvůli symbolickému aktu Odemykání, se letos uskuteční v Uherském Ostrohu.

 
Tedy to takzvané hlavní. Protože jinak se akcí spojených se slavnostním zahájením plavební sezóny uskuteční spousta - ve Starém Městě, Veselí nad Moravou, Vnorovech, Strážnici, Sudoměřicích, Skalici a v neposlední řadě také v Hodoníně. Místo hlavní akce se pravidelně mění a v souvislosti s Uherským Ostrohem jsem zavzpomínal, kdy to bylo naposled. Bylo to v roce 1999, kdy jsem na Baťově kanálu začínal. Tehdy se za účasti ministra dopravy Antonína Peltráma a ministra zemědělství Jana Fencla slavnostně otevírala rekonstruovaná plavební komora.
Součástí akce byla plavba přes Veselí nad Moravou - kde se klepalo na základní kámen přístavu, bylo zde v té době pouze rumiště - pokračovalo se do Vnorov přes také nově rekonstruované a modernizované plavební komory, které byly stejně jako ta v Uherském Ostrohu upravena na hydraulický pohon. Dodnes jsou to jediné tři plavební komory na Baťově kanálu s tímto pohonem. Plavba končila před strážnickými plavebními komorami, které byly tehdy ve velmi žalostném stavu.

Co se za těch 16 let změnilo? Baťův kanál je splavněn v celé délce od Otrokovic až do Skalice. Vznikly spousty nových krásných přístavů, postavila se oblíbená a vytížená cyklostezka na břehu, připravují se nové přístavy a prodloužení vodní cesty do Kroměříže, respektive do Hodonína. Kus práce se udělalo a sklízí se za to plody v podobě 70 - 80 tis. návštěvníků na lodích ročně či 250 tis. cyklistů na březích. Kolik lidí jen tak přijde do přístavů, to se ani spočítat nedá.

A co nového nás čeká přímo v letošním roce? Právě v Uherském Ostrohu slavícím letos 740 let se právě 1. května otevírají prohlídkové trasy na zámku. Návštěvníci Baťova kanálu tak mají další atraktivitu na březích, která jim obohatí jejich pobyt na Slovácku.

Největší akce se realizuje v Petrově. Zde se před plavební komorou na levém břehu staví nový přístav pro 45 lodí. Každé stání bude vybaveno přípojkou el. energie a vody. Bude zde tankovací stanice PHM, místo servisního stání pro plavidla, možnost vyčerpání odpadních vod z lodí, výlevka chemického WC, možnost zvedání plavidel autojeřábem. Přístav bude slavnostně otevřen 22. srpna letošního roku. Investorem je Ředitelství vodních cest ČR.

Zlepšení zázemí hlásíme i ve Strážnici. Je zde dokončena výstavba nového sociálního zařízení a sprch. V jednom z nejnavštěvovanějších přístavů je to důležitý aspekt spokojenosti turistů.
V plavebních komorách budou během plavební sezóny osazeny nové vyvazovací prvky pro malá plavidla pro zvýšení bezpečnosti během proplavování.

Komfort vodní cesty zvýší unifikovaný systém odběrných sloupků pro napojení plavidel na elektrickou energii, který bude letos instalován v deseti přístavištích. Na pěti místech bude spojen s odběrem pitné vody. Přístaviště v Otrokovicích, Napajedlech a Veselí nově nabídnou kromě výše uvedeného i výlevky na chemické WC.

Přijměte pozvání do některého z přístavů na pálení čarodějnic 30. 4. nebo na slavnosti spojené se zahájením plavební sezóny. Jejich přehled najdete na našich stránkách www.batacanal.cz nebo na facebooku www.facebook.com/batacanal

Unikátní akci bude v sobotu 16. května hostit přístav ve Veselí nad Moravou. Od 9:00 do 14:00 hodin zde proběhne výstava traktorů Svoboda. Je to ten typ, který původně tahal nákladní lodě po Baťově kanálu. Součástí akce bude právě ukázka toho, co zde už nebylo desítky let k vidění - traktor Svoboda DK 10 bude tahat nákladní člun!

Vojtěch Bártek
Baťův kanál, o. p. s.
608 629 750
ic@batacanal.cz
www.batacanal.cz

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>