Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Do Chorvatska přes Rakousko bez čekání
 
      Na rozdíl od kritické situace o minulém víkendu nyní projedte rakouskou hranicí bez problémů. Pomůže vám vyplněný formulář.

 
Zácpě na hraničních přechodech mezi Slovinskem a Rakouskem lze nejlépe předejít pokud si vracející se turisté již předem, nejlépe v místě pobytu zajistí a vyplní formulář zvaný "Erklärung zur Einreise und Durchreise (Österreich), který na rakouských hranicích musí být předložen. Průjezd je tak téměř bez zdržení. Toto opatření platí jak pro navracející se rakouské turisty, tak i pro turisty, kteří Rakouskem cestou domů pouze projíždějí, tedy zejména Čechy a Němce. Formulář ke staženíí naleznete zde: Formular-Download .

Díky formuláři nejsou nadále na vjezdu do Rakouska nadále žádné kolony

Minulý víkend se díky opatřením rakouské vlády situace na vjezdu do země značně zkomplikovala a turisté museli v nekonečných kolonách, zejména u Karavanken tunelu vystát neuvěřitelnou, místy až 16-ti hodinovou frontu. Korutanský zemský hejtman Peter Kaiser nakonec opatření pod tlakem odvolal a nařídil pouze namátkové kontroly.

Vstup do Rakouska z ČR bez problémů

Podle našich zjištění je vstup do Rakouska z České republiky bez problémů možný, jelikož Česká republika je rakouskými úřady zařazena mezi země se stabilní nákazovou situací. Jedinou podmínkou zůstává, že osoba vstupující do Rakouska se po dobu posledních alespoň 10 dní pohybovala pouze ve státech, které Rakousko zařadilo do stejné kategorie. Těmi jsou: Andorra, Belgie, Dánsko, Německo, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Irsko, Island, Itálie, Litevsko, Lichtenštejnsko, Litva, Luxembug, Malta, Monaco, Nizozemí, Norsko, Polsko, San Marino, Švýcarsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko (jen Kanárské ostrovy) Česká republika, Maďarsko, Velká Británie a Kypr. Zjednodušeně řečeno, cestující splňující výše uvedené podmínky mohou přes Rakousko volně cestovat i včetně přespání.

Vstup do Rakouska při cestě z Chorvatska

Tady je situace poněkud jiná. Oficiální stanovisko zní: "Vstup do země ze zemí s nestabilní Corona situací (Covid19) je možný pouze po předložení lékařského osvědčení". Transit přes Rakousko je však turistům z České republiky a např Německa povolen i bez předložení negativního PCR testu a to za podmínky předložení písemného prohlášení, v němž se zavazují přejet Rakousko v nejkratším směru a opustit jej bez zbytečných zastávek.

Před návratem si zajistěte a vyplňte formulář

Abyste předešli komplikacím na hraničním přechodu, doporučujeme příslušný formulář před cestou předem stáhnout z internetu a vyplnit. Formuláře by také měly být údajně k dispozici na Chorvatsko-Slovinské hranici.

Posezónní dovolená v Chorvatsku letos slibuje mimořádný zážitek

Vzhledem k tomu, že většina turistů již z Chorvatska pod dojmem různých opatření odjela, zůstávají tamní pláže, restaurace a přístavy vlastně skoro bez turistického ruchu. Připočítáme-li k tomu krásné babí léto, které v Chorvatsku umí být ještě pořádně teplé, můžeme se dočkat skvělé dovolené. Zohledníme-li pak ještě místní situaci, kdy se ukazuje, že rizikové oblasti jsou kolem Šibeniku a Splitu, nebudeme pobytem na Istrii dokonce ani podstupovat větší riziko nákazy než doma.

SeaHelp

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>