Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
U Libčic do Vltavy unikl olej, na místě zasahují hasiči
 
      U Libčic v okrese Praha-západ uniklo včera ráno do Vltavy zatím nezjištěné množství hydraulického oleje. Příčinou byla provozní nehoda na jezu, kde se porouchal systém jezových klapek. Od 09:10 na řece zasahují hasiči, kteří instalovali nornou stěnu při levém břehu. Podle prvních informací se olej drží na hladině a ekologii řeky nenarušil. ČTK to dnes řekl havarijní technik Povodí Vltavy Bohumil Nekolný.

 
Pracovník Povodí Vltavy z blízké vodní elektrárny podle něj únik zpozoroval kolem 08:30. Odstavil ihned zařízení jezu a přivolal hasiče z Mělnicka a okresu Praha-západ. Na místo dorazili i pracovníci referátu životního prostředí z obou okresních úřadů a České inspekce životního prostředí. Hasiči podle Nekolného začali v 15:00 instalovat druhou nornou stěnu a chystají se natáhnout i třetí.

Olejovou skvrnu se jim podařilo svést do plavebního kanálu mezi Vraňany a Hořínem na Mělnicku, kde látku zneškodňují. Nekolný uvedl, že hydraulický olej se ve vodě prakticky nerozpouští. Na hladině ropná látka nevytvořila souvislou vrstvu, která by zamezila přístupu kyslíku, a ohrozila tak život ryb. "Rozšíření oleje na větší plochu zabránil včasný zásah hasičů," řekl. Podle něj tedy havárie život v řece neohrozila. Po zásahu hasičů byl do odstraňování škod nasazen i potápěč. Muž vybavený kamerou má pomoci zjistit místo úniku a rozsah poškození. Vzhledem k teplotě vody kolem 1,5 stupně Celsia však může pod hladinou pobývat vždy jen několik minut. K následné opravě přikročí buď dnes nebo při větším poškození v pondělí, sdělil Nekolný. Havárii od sobotního rána šetří i Česká inspekce životního prostředí. Také podle jejích závěrů se včasným zásahem podařilo zabránit škodám na životním prostředí. Podle Nekolného je havárie pro Povodí Vltavy dvojnásobně nepříjemná. "Jako správci řeky havárie většinou zneškodňujeme, tentokrát jsme však i původcem znečištění," řekl.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>