Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Předseda MOV Jacques Rogge oslavil šedesátiny
 
      Kdysi vášnivý jachtař a ragbista, nyní šéf nejmocnější sportovní organizace na světě a velký bojovník proti dopinku. To všechno v sobě shrnuje belgický předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, který ve čtvrtek oslavil šedesáté narozeniny.

 
Rogge byl do čela MOV zvolen v červenci loňského roku a po necelých deseti měsících může být se svou novou funkcí spokojen asi napůl. Na jednu stranu letos v únoru rozptýlil obavy z terorismu a dodržel slib o bezpečnosti zimních olympijských her v Salt Lake City, avšak na druhou stranu se právě poslední zimní olympiáda neobešla bez skandálu v podobě dopinku, jehož je Rogge velkým nepřítelem. Právě boj proti dopinku i ostatním neřestem, které provázejí sportovní dění, byl základním kamenem Roggeho předvolební kampaně na post předsedy MOV.

?Vrhnu všechnu svou energii, abych sport obhájil před dopinkem, korupcí a násilím," slíbil krátce po svém zvolení zastánce přísnějších postihů. O podpůrných prostředcích a jejich vlivu na lidský organismus toho Rogge jistě neví málo. Vždyť vystudoval lékařství na Státní univerzitě v Gentu a později se specializoval právě v oblasti sportovního lékařství. Vedle studia ale stíhal i sbírat vavříny na sportovním poli. Jako jachtař se třikrát zúčastnil olympijských her (1968, 1972, 1976) a jednou se dokonce stal mistrem světa. Úspěšný byl také v dalším oblíbeném sportu, ragby, v němž si desetkrát zahrál za belgickou reprezentaci. Ještě větší proslulosti ale dosáhl jako sportovní funkcionář.

V průběhu let 1976 až 1988 byl vedoucím olympijských výprav Belgie na dvou zimních a třech letních OH a v březnu 1989 byl zvolen předsedou Belgického olympijského výboru. V této funkci působil do roku 1992 a mezitím se dočkal dalších poct. Nejprve to bylo v roce 1989 předsednictví Asociace evropských olympijských výborů a o dva roky později členství v MOV. Ve výkonném výboru MOV působí Rogge od roku 1998. Značné renomé si získal především jako předseda koordinační komise pro přípravu OH 2000 v Sydney. Po úspěšné organizaci a hladkém průběhu olympiády se Rogge rozhodl kandidovat na post předsedy MOV. A to v době, kdy pověst MOV byla značně pošramocena korupčním skandálem kolem volby Salt Lake City pořadatelem ZOH 2002. Bývalý lékař a oblíbený funkcionář se zdál tím pravým, kdo očistí jméno organizace, a tak se Rogge 16. července 2001 na kongresu v Moskvě stal osmým předsedou Mezinárodního olympijského výboru v historii.

Jacques Rogge se narodil 2. května 1942 v Gentu. S manželkou Anne Bovijnovou se seznámil už během studií a mají spolu dvě děti - syna Philippa a dceru Caroline. Doma v Belgii je Rogge velmi váženým a oblíbeným a byl zvolen největší sportovní osobností roku 2001.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>