Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Strana zelených je proti provozu motorových člunů na přehradách
 
      Strana zelených nesouhlasí s obnovením provozu na vodních přehradách Slapy a Orlík. Zastávají se lidí, kteří u vodních nádrží tráví volný čas a hledají zde klid a čistý vzduch.

 
"Žádná regulace rychlosti, hluku ani kvality motorových člunů také nemůže odstranit výfukové zplodiny, držící se nad hladinou vodních ploch," informoval dnes ČTK Alois Mach ze Strany zelených. Ve svém stanovisku strana uvádí, že nevěří, že by se našel jediný poslanec nebo člen vlády, který by dal přednost zájmům několika majitelů motorových člunů před zájmy rekreantů.

Motorové čluny se na přehradní nádrže Slapy a Orlík mohou vrátit po pětadvacetileté přestávce. Umožnil to nový vodní zákon, který začal platit letos a označil Vltavu za vodní cestu. Proti nekontrolovanému provozu se postavily některé obce na březích obou nádrží a také ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Obávají se o bezpečí rekreantů a znečištění životního prostředí. Ministerstvo dopravy spolu s ministerstvem životního prostředí a zemědělství mělo připravit vyhlášku vodního zákona o plavbě motorových lodí.

Kužvart požaduje, aby byl na slapské přehradní nádrži od 15. července do poloviny září zcela zakázán provoz motorových člunů a skútrů. S tím ale ministr dopravy Jaromír Schling nesouhlasí. Vyhláška měla být hotova 1. dubna, ministerstvo životního prostředí ale nesouhlasilo se zněním, které připravil Schlingův úřad. Nelíbilo se to ani některým obcím z okolí Slap a Orlíku. Bez vyhlášky by nebyla plavba na obou nádržích vůbec regulována.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>