Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Legislativa
5%DPH-SeaHelp spouští přeregistrace lodí
 
      Transparentní pro majtele lodí bude rovněž zpracovávání jednotlivých žádostí. Veškeré dokumenty budou uploadovány do databanky, ke které dostane každý majitel svůj přístup pod jménem a heslem. Poté se začnou jednotlivé případy zpracovávat.

 
Pátého února je den, kdy SeaHelp spouští proces rozesílání nabídek ohledně přeregistrace lodí s využitím výhodné nabídky chorvatské vlády na dočasné snížení dovozního cla a dph. Šéf SeaHelp Wolfgang Dauser k tomu říká: "Na základě doposud získaných informací od chorvatských, rakouských a německých finančních úřadů, rakouské hospodářské komory a příslušné evropské komise v Bruselu začínáme od teď rozesílat konkrétní nabídky a začínáme s vlastním procesem. Kdo využije nabídku SeaHelp na kompletní vyřízení záležitosti si může být jist, že s jeho penězi bude zacházeno bezpečně. Prostředky převáděné majiteli lodí budou ukládány na konto v rakousku uznávané autority - opatrovníka, který bude ve spolupráci se SeaHelp tyto uvolňovat přímo na platby do Chorvatska."
Wolfgang Dauser dále uvádí: "Vysoký standard běžný pro pojištění jakýchkoliv plateb zákazníků za individuální turistiku nebo charterové pobyty vyžadovaný u nás příslušnými zákony bude z naší strany dodržen dobrovolně i v tomto případě. Nakonec vždyť půjde i o pětimístné sumy."

Transparentní pro majtele lodí bude rovněž zpracovávání jednotlivých žádostí. Veškeré dokumenty budou uploadovány do databanky, ke které dostane každý majitel svůj přístup pod jménem a heslem. Poté se začnou jednotlivé případy zpracovávat. Na internetu tak půjde on-line sledovat vývoj. Po dokončení přeregistrace převede autorizovaný rakouský opatrovník případné zbylé prostředky majitelů lodí zpět. Samotné přípravy zabraly teamu SeaHelp minimálně jeden měsíc. Po intenzivních jednáních se všemi zainteresovanými místy jsme si nyní ovšem jisti, že všechny žádosti budou vyřízeny včas.

Nejasná situace ovšem stále zůstává kolem lodí starších osmi let. Dnes, tj. 03.02.2013 leží připraven návrh zákona podle kterého by tyto lodě měly být od doplácení DPH zcela osvobozeny. Návrh nebyl dosud parlamentem schválen a je tudíž pořád ještě nepravomocný. Pokud tedy budeme předpokládat, že zákon bude v nejbližší době schválen tak jak byl navržen, budou pak všechny tyto lodě v Chorvatsku od dph osvobozeny. Otázkou ovšem zůstává, jak se k tomu postaví úřady okolních zemí. Potíže by tak mohly nastat zejména v případě pozdějšího prodeje lodě, kdy její nový majitel by mohl být povinen doplatit min. 20% dph z důvodu právně nejasného vypořádání dph.

Na dotaz v tomto smyslu dostal SeaHel odpověď od finančního ředitelství v Německu, že v případě opodstatněného případu, kdy loď v okamžiku přistoupení a před tímto okamžikem byla v Chorvatsku jako domácí, mohlo by být od požadavku na doplacení dph upuštěno. Tato právní konstrukce stojí ovšem na tenkých nohách, jelikož je závislá na výkladu jednotlivých úřadů. Oficiálně německý finanční úřad doporučuje z důvodu právní jistoty přijmout nabídku chorvatského státu. To může být ještě důležitější v případě připlutí do některého z přístavů v okolních zemích ať už to je Slovinsko, Itálie nebo Řecko, kde může být výklad pochybný.

V tomto případě se však SeaHelp zdržuje jakýchkoliv rad a ponechává tak rozhodnutí na samotných majitelích.

sea-help.eu/cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>