Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Legislativa
Lodě v Chorvatsku: celní deklarací musí projít (skoro) každý
 
      Všeobecná nejistota, tak by se dal nejpřiléhavěji nazvat současný stav panující mezi majiteli lodí kotvících v Chorvatsku, kteří zatím nezačali celní proces.

 
Ačkoliv prováděcí předpisy na sebe ještě nechají čekat, v zásadních rysech je však již dávno jasno. Všichni majitelé, jejichž lodě byly v okamžiku vstupu do EU uloženy v celním skladu, tedy chorvatské maríně, musí své lodě celně deklarovat. Je přitom jedno, jestli nakonec budou nebo nebudou povinni zaplatit clo.
Informace č. 5 sborníku informací EU ke vstupu Chorvatské republiky do EU (TAXUD/A2/SPE/2013/058-DE přináší bližší vysvětlení, které lze jednoduše tlumočit takto: "Ke každé lodi, která k danému okamžiku byla hlášena v maríně, musí být vyhotovena celní deklarace bez ohledu na to, zda bude nebo nebude nutné nakonec clo platit".
Jak už je delší dobu tedy známo, lodě starší 8-mi let s délkou do 12m podléhají clu 1,7%, lodě přes 12m délky jsou od cla osvobozeny za předpokladu, že předloží platnou registraci kategorie A (bez omezení) nebo CE certifikát. Procedura musí být ukončena k 1.dubnu 2014. Členové SeaHelp, jejichž lodě do těchto skupin spadají, mohou všechny starosti spojené s tímto vyřizováním přenechat SeaHelp, který za mírný poplatek prostřednictvím svých pracovníků v Chorvatsku za majitele lodí tuto záležitost spolehlivě vyřídí. Příští sezónu tak mohou očekávat beze stresů. SeaHelp pro tuto příležitost zřídil na své hlavní stránce zvláštní nástroj, kde je možné službu objednat a z pohodlí domova nahrát všechny potřebné doklady. Záležitost pak převezmou spolupracovníci SeaHelp v Punat, kteří záležitost s místními úřady vyřídí.
Jako obvykle se dá očekávat, že mnoho majitelů lodí bude vyčkávat s vyřizováním dokladů na poslední chvíli a tím vzniká nebezpečí přetížení úřadů. Podle odhadů se jedná o více než 10000 lodí, které budou muset procesem projít. Předpokládáme proto už od prvních dnů roku 2014 stoupající nápor. Majitelům lodí proto SeaHelp doporučuje co možná nejdříve shromáždit potřebné dokumenty, aby se vyhnuli dlouhým čekacím lhůtám při vyřizování této záležitosti.
První, jednoduché případy již SeaHelp vyřídil, na vyřízení jiných je potřeba ještě počkat na vydání prováděcích předpisů. Záležitosti je potřeba věnovat řádnou péči, poněvadž jinak se nad majiteli vznáší "Damoklův meč" v podobě dodatečné povinnosti uhradit 25% DPH v Chorvatsku.

Poptávky zasílejte prosím písemně na steuer@sea-help.eu

SeaHelp

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>