Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Elektronika
Satelity evropského systému Galileo vynesou ruské rakety
 
      První dva satelity evropského navigačního systému Galileo vynesou do kosmu ruské rakety Sojuz. Dohodly se na tom podle agentury DPA evropská organizace zajišťující starty do vesmíru Arianespace, rusko-francouzská společnost Starsem, která rakety dodává, a Evropská kosmická agentura (ESA).

 
"První z obou startů by se měl uskutečnit před koncem roku 2005 z kosmodromu Bajkonur," sdělili partneři projektu na setkání v Paříži. Úkolem prvních satelitů bude otestování frekvencí navigačního systému.

Evropský systém má přesně a nepřetržitě určovat, kde se nacházejí uživatelé komunikačních, dopravních a dalších sítí. Policii bude například pomáhat při pátrání a při záchranných operacích. Umožní také kontrolu letecké a námořní dopravy a měl by pomáhat při řešení dopravní situace na silnicích. Starsem pronajímá rakety Sojuz a let k Marsu umožnila například evropské sondě Mars Express. Arianespace a evropský koncern EADS jsou rovněž podílníky společnosti Starsem. Projekt Galileo, navržený spolu s Evropskou unií, počítá s vysláním 27 operativních satelitů na oběžnou dráhu a je jednou z priorit evropského kosmického výzkumu. Galileo bude doplňovat nynější globální systém na určování polohy (GPS), yvinutý v USA na vojenském základě. Američané kritizovali projekt Galileo za nadbytečnost a obávali se, že by mohl narušovat vysílání systému GPS.

CTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>