Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Potopená ruská ponorka K-159 prý bude vyzdvižena v roce 2005
 
      Rusko vyzvedne ze dna Barentsova moře potopenou jadernou ponorku K-159, aby vyčistilo arktickou námořní trasu a rušnou rybolovnou oblast.

 
S odvoláním na nejmenovaného činitele hlavního štábu vojenského námořnictva to napsala agentura Interfax. Vyřazená ponorka, na jejíž palubě bylo deset členů posádky, šla ke dnu loni v srpnu asi pět kilometrů od ostrova Kildin. Jednoho námořníka se podařilo zachránit. Norsko potvrdilo, že potopené plavidlo nepředstavuje radioaktivní nebezpečí pro životní prostředí. Ponorka byla podle ruského ministerstva obrany vyřazena v červnu 1989 a kotvila na základně Gremicha asi 400 kilometrů východně od Murmansku. Její dva jaderné reaktory byly odstaveny a zakonzervovány a na její palubě nebyly žádné zbraně. Plavidlo mělo být odtaženo do doku Škval ve městě Poljarnyj, kde mělo být vyloženo jaderné palivo a ponorka postupně zlikvidována. V době přepravy vypukla v Barentsově moři bouře. Čtyři pontony, na kterých byla ponorka tažena, se utrhly, K-159 se převrátila a klesla do hloubky 170 metrů. Ostrov Kildin, poblíž kterého se ponorka potopila, je jedním z nejvzdálenějších a těžko přístupných míst v Murmanské oblasti.

Právě kvůli jeho poloze tam delší dobu byly dislokovány vojenské námořní základny. Na ostrově se nacházely také raketové šachty. Náklady na vyzdvižení K-159 budou podle zmíněného činitele srovnatelné se 60 miliony dolarů, které byly vynaloženy na vyzdvižení jaderné ponorky Kursk. Ta se potopila v srpnu 2000 během námořního cvičení při explozi cvičného torpéda rovněž v Barentsově moři asi 150 kilometrů od severoruského přístavu Murmansk. Na její palubě zahynulo všech 118 členů posádky. K-159 byla součástí Severní flotily čtvrt století. Jde o jednu z prvních sovětských jaderných ponorek. Podle klasifikace NATO patří do třídy November (Listopad). Vyrobena byla v roce 1963 jako jedna z posledních ze série Leninskij komsomol. Její délka byla 107 metrů, šířka 7,9 metru, výtlak 4000 tun, potápěla se do hloubky 300 metrů a posádku tvořilo 104 osob. Ve výzbroji měla osm torpéd. Balistické rakety nenesla. Byla určena k hlídkování v severních mořích a mohla se autonomně plavit po dva měsíce.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>