Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Salzkammergut II - Traunsee
 
      Charakteristika -rozkládá se na ploše 24,2 km2,je až 200m hluboké, tmavé pro zkušené potápěče.
Pokyny pro potápěče - zákaz potápění v oblasti severního zálivu před městečkem Gmunden, v oblasti Hollereck jižně od Altmünster, břeh před malým poloostrovem od Traunkirchen. POZOR na linkové lodě.

 
Příjezd - Pojedete po dálnici Al směrem na Linz až po sjezd Regau, odtud se dáte po B 145 do Gmunden a to jste již na okraji Traunsee.
Lokality:
1. Hotel Traunsee - veřejně přístupné místo k potápění na západním břehu v katastru obce Traukirchen před hotelem Traunsee, kde je i možnost parkování. Vstup do jezera je přes veřejný přístup nebo do hloubky, nejprve do 10metrů, potom do 30 metrů a nakonec do 60 metrů. Začátečníci mohou zůstat na prvém schodě.
Pro ty pokročilejší je tu druhý schod, který se nachází v
hloubce od 32 do 34 metrů.Podvodní krajina je vzhledem ke skalnímu masivu již určena: převisy, skály, hrany jen málo porostu a skoro žádné ryby. Přímo proti hotelu, asi 10 metrů od břehu leží 5 metrů hluboká jakási vana nebo platforma. Zároveň na první hraně v 10 metrech je zakotvena podvodní kopule.
2. Madona a lev - dvě sochy na jižním konci západního břehu jezera ukazují cestu k potápěčskému místu, které se nachází u paty hory Sonnstein mezi obcí Traunkirchen a městečkem Ebensee. K dispozici je tu parkoviště, ale z důvodů výstupu na horu Sonnstein, často plně obsazené. Přístup k jezeru je po vyzděných schodech. Na této lokalitě dominují příkré stěny, které okamžitě u vstupu do jezera sahají až do hloubky 120 metrů. Lokalita jen pro zkušené potápěče. Před sochou lva se nachází stěna, která padá až do hloubky 120 metrů. Před sochou madony se rozprostírá rovina ve 20 metrech, odkud vede příkrá stěna do 120 metrů.
3. Karbach - poloostrůvek ležící u paty hory Spitzenstein na jižním konci východního břehu jezera asi v jedné čtvrtině jeho délky. Tato lokalita má také mělká místa,( hned vedle převozu, kde se však musí dávat pozor na převoz), která jsou určena pro začátečníky. Mimo to se zde nacházejí písečné lavice a strmé stěny sahající do hloubky 140 metrů, které jsou porostlé mušlemi.

4. Weißer Steinbruch - se nachází u paty 1691 metrů vysoké hory Traunstein ležící na východním břehu asi v polovině délky jezera. Tato lokalita je dostupná pouze s lodí. Skoro celé východní pobřeží je skalnaté, což se projevuje také pod hladinou, zde se nacházejí obrovské skalní stěny. V oblasti bílého kamenolomu se nacházejí zvláště pěkné skály, převisy, písečné lavice a enormně strmé stěny sahající až do hloubek 140 metrů. Přesto tato oblast ( v kamenolomu), nabízí potápění i pro začátečníky.

Pavel Herzig

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>