Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Rumunští námořníci se po dvouleté internaci vrátili domů
 
      Unavení a dojetím téměř neschopni slova vystoupili v sobotu z letadla na letišti v Bukurešti rumunští námořníci, kteří se vrátili do vlasti po dvou letech z Dominikánské republiky, kde byli zadržováni kvůli platební neschopnosti svého zaměstnavatele - společnosti Romline.

 
"Jsem vyčerpán a nemocen," řekl kapitán Gabriel Molnar (49), kapitán lodi, která uvízla s osmičlennou posádkou v tomto karibském státě v září 2000. Tehdy zkrachovala společnost Romline a námořníci neměli peníze na zaplacení poplatků za kotvení. Lodi nebylo dovoleno odplout a za dva roky narostly dluhy na téměř 500.000 dolarů.

"Jak jsme přežili? Pomáhali jsme si navzájem," řekl Molnár, než ho žena odvedla do auta, kde už na něho čekaly i dvě děti. Pro ni bylo období manželova nedobrovolného pobytu v Dominikánské republice nejhorší etapou jejich pětadvacetiletého manželství. Zatímco on hodně zhubl, ona několik kilogramů přibrala, když se ze stresu léčila jídlem. Její trápení se vystupňovalo, když byl manžel v Dominikánské republice hospitalizován s ledvinovými potížemi. Lékaři ho totiž odmítli léčit, když se dozvěděli, že společnost Romline zbankrotovala. Poslala mu tehdy na léčení 1000 dolarů.

Manželky dalších námořníků tvrdí, že ztratily důvěru ve společnost Romline, která několikrát slíbila, že se jejich muži vrátí "příští týden", a potom zase "v několika příštích dnech". "Už jsem ani nedoufal, že se někdy dostanu domů," řekl slabým a unaveným hlasem jeden z dalších námořníků Nicolae Robu. "Myslím, že už nebudu námořníkem."

Loď Star zůstala v Barahone, 200 kilometrů západně od dominikánského hlavního města Santa Dominga. Odjíždějící posádku nahradila ve čtvrtek nová skupina osmi rumunských námořníků. Romline jim slíbila, že se vrátí zpět za dva měsíce poté, co společnost zaplatí dluhy. Romline, jejíž dluhy se odhadují na 18 miliónů dolarů, má další dvě lodi zkonfiskované v Řecku a Alžírsku. Parlament sice schválil v červnu zákon, podle něhož měla společnost Romline dostat v přepočtu 2,3 miliónu dolarů na zajištění návratu námořníků, zaplacení poplatků za kotvení a vyplacení mezd. Ale kvůli nedostatkům v návrhu zákona se společnost k penězům zatím nedostala.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>