Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
POTÁPĚNÍ NA OSTROVĚ KRK
 
       Čas od času jezdíme ,, provzdušnit ´´ moře kolem chorvatského ostrova Krk. Ubytování a prakticky vše, co je spojené s potápěním, máme vždy předem zajištěné na potápěčské základně na tomto ostrově.

 
Základna se nachází směrem na osadu Stará Baška (za městečkem PUNAT ) v autokempinku Škrila. V kempu a přilehlém okolí je spousta menších oblázkových až písčitých pláží.
Tamější krajina má skalnatý, stepní až polopouštní charakter, ostře kontrastující s bohatstvím života pod hladinou moře. Vzhledem k poměrně častým větrům jsou kopce nad kempem vyhlášeným terénem pro paragliding.
sezóně, která tam na základně trvá od začátku května do konce října, je možnost ubytování ve čtyř lůžkových karavanech. Milovníci plátěného přístřeší si mohou přivést a v kempu postavit vlastní stan. Součástí základny je stanová kuchyň vybavena lednicemi, plynovým a elektrickým sporákem, včetně plynového grilu, a základním kuchyňským nádobím. Samozřejmostí kempu jsou sociální zařízení, obchod se smíšeným zbožím a dvě restaurace.
Pracovníci základny zajišťují plnění potápěčských láhví i pro individuální potápění, výjezdy na potápěčské lokality motorovým člunem BOMBARD 600, který dokáže pojmout až 10 potápěčů s veškerou výstrojí a je vybaven motorem 120 HP Tohatsu. Pro potápěče, kteří nemají kompletní vlastní výstroj, umožňují za poplatek zapůjčení této výstroje. Méně zkušené potápěče provede člen základny za příplatek podvodním světem. Pracovníci základny i potápěčské kurzy s možností zkušebního ponoru, po jehož absolvování každý ví, zda se ,,infikoval potápěčským virem´´ a bude pokračovat v kurzu P*. Zkušenější potápěči zde mohou, po zvládnutí teoretické a praktické části, složit zkoušku s kvalifikací na P**.

Teď vám ve zkratce přiblížím jen některé lokality ostrova Krk, které jsme sami navštívili,a kam se můžete podívat samozřejmě i vy.

Začnu lokalitami Malý Plavnik a Velký Plavnik.
Na ostrově Plavniku se pod vodou nacházejí stěny sahající až do hloubky 35m, které jsou porostlé gorgoniemi. Na Malém Plavníku jsou zakončené kuželovitými homolemi připomínajícími skalní města. Na jižní straně Velkého Plavníku je potopen válečný rychlý člun.U ostrova Plavnik se také nachází potopená výletní loďka, ve které přebývá kapitální uhoř. Je to velice pěkný zážitek, když se vám ho podaří spatřit. Při zpáteční cestě od loďky ke člunu se nezapomeňte pozastavit na pravém svahu, kde se nacházejí válečná děla. Dřevěné povozy jsou již značně poškozeny, zachovala se pouze kování, avšak bronzová děla jsou v dobrém stavu, tudíž je někdo vyskládal do pyramidy. Na Plavniku je možnost spatřit mimo jiné i humra, tresku a mnoho dalších.
Další lokalita, která stojí za zmínku, je ostrov GRGUR.
Zde jsou kolmé stěny sahající až do hloubky 50m. Je zde velmi bohatý podvodní život.Často jsou zde ke spatření humři, nebo takový žralok mačka. Dokonce jsou zmínky o tom že tam byl zahlédnut Mořský ďas.
Velice atraktivní a hodně navštěvovaný je i ostrov PRVIČ.
V těsné blízkosti ostrova se v hloubce 16m nachází podmořský tunel vedoucí skrz útesem. V hloubce 9 metrů vede do tunelu komín. Tudy se dá také bezpečně proplout a dostanete se na okraj tunelu. Délka samotného tunelu je 30 metrů. Po jeho proplutí se můžete dát směrem doleva kolem stěny, která vás zavede až do hloubky 48 metrů. Cestou se vám skýtá pohled na mimořádně bohatou faunu ( v květnu letošního roku byl zde spatřen i velký rejnok ) a posléze i flóru. Spatříte zde louky gorgonií a keře červených korálů i přes l metr velké.
Zvláštnosti ostrova je převis s vývěry sladké vody.
Hned naproti základně se krčí malý ostrůvek GALUN.
Galun je známý jako amforové pole, nepočítejte však s tím, že zde najdete zachovalé amfory. Nacházejí se zde pouze úlomky. S pomocí fantazie si však můžete každý svoji amforu poskládat. Z fauny jsou zde k vidění úhoři, humři a mnoho dalších živočichů. Galun je oblíbeným místem k nočním ponorům. My jsme ještě chodili do Staré Bašky v přístavu z mola na levou stranu. Zde se nacházelo spoustu chobotnic a mnoho ,,pískových´´ úhořů. Trčeli tam z písku a lovili plankton.

Jednou asi z nejbohatších lokalit, co se týče fauny a flory, jsou SIKA of KORNATA a SIKA of NEGRITA.
Na těchto lokalitách se ponoříte do tajů podmořských hor, které jsou zakončené mělčinami na volném moři. Při proplouvání v podmořských horách můžete potkat některé z těchto vzácných druhů jako je třeba žralok mačka, ale také velké úhoře, ropušnice okolo 50 cm, nebo kyjovky přes 1 metr velké. A jako všude jinde i zde plavou sapíni, mořani, salpy........
Stupňovitá stěna u ostrova GOLI.
Na této lokalitě stěna končí v hloubce přes 50 metrů. Tyto stěny jsou porostlé žlutými i červenými gorgoniemi. Kolem vás proplouvá značné množství ryb a to i v rozměrech dnes již na Jadranu vzácných jako například takový pyskoun duhový v úctyhodné délce 85cm a mnoho dalších.
Lokalita vrak PELASTYS
Loď PELASTYS byla řecká, ocelová, obchodní loď. Pyšnila se 60 metry délky a 12 metry šířky. Svou plavební službu smutně skončila roku 1968 na + 45°09.73´ N zeměpisné šířky a
+ 014°38.80´ E zeměpisné délky, kde také čeká na zvědavé potápěče. Osa vraku lodi svírá 130°. Viditelnost v okolí vraku se pohybuje kolem 10 metrů, v útrobách lodi se vlivem sedimentu značně snižuje.Minimální hloubka vraku se nachází v hloubce 24metrů, kdežto maximální hloubka činí 33 metrů. Vrak leží vzpřímeně na písčitém dně, takže si ho můžete prohlédnout ze všech stran včetně lodního šroubu, zájemci mohou proplout kapitánským můstkem.Průměrná hloubka poskytuje potápěčský zážitek i začínajícím vrakovým potápěčům. Rozhodně bych nedoporučoval vstup do strojovny vraku. Kam se vcházelo po točitých schodech, zde se nacházejí ještě dvě podlaží. U stropů se drží vzduchové kapsy, kde však plave olej. Mnohé potápěče láká vystrčit ruku ven. Po opětovném zanoření olej zanechá na rukavici kovový lesk. Vstup do strojovny je velice nebezpečný a jak už jsem se zmiňoval v předešlých expedicích na jaře 2000 tam zůstal jeden potápěč z Čech.

Až do výšky 7 metrů pod hladinou se tyčí zadní stěžeň. K vraku se můžete spustit po lanech, která jsou připevněna na bojkách a vedou jedno k přídi a druhé k zádi lodi. Na lanech je možno při zpáteční cestě provést dekompresní zastávku. Z bezpečnostních důvodů je do 3 metrů na laně spuštěna dekompresní láhev s automatikou. Poslední ponor jsem zde uskutečnil v pátek 15.10. 1999. Zanořili jsme se 12.51 hod. Nejnižší teplota vody ukázala 18°C a teplota vzduchu 20°C, doba ponoru činila 58 minut.
Lokalita MAJAK
Za nepříznivého počasí a za větrných dnů, kdy velké vlny znemožňují výjezdy na vzdálenější lokality je tu maják ? záchrana která vás také potěší. V okolí majáku se pod vodou rozprostírá planina, která je směrem na moře ukončena kolmou stěnou sahající do hloubky 40 metrů, kde se nachází spousta langust. Na planině je možno hlavně na jaře vidět větší množství chobotnic.
Další lokalita pro nepříznivé počasí je GLAVOTOK.
Glavotok, je malá vesnička ležící na protější straně ostrova. Sjíždíme až docela dolů ke kostelíku, zde na molu necháváme auta. Lokalita se nachází asi 200 od mola vlevo. Zde se nacházejí terasovitě uspořádané rozsáhlé zahrady, kde se drží spousta obyvatel mořského světa. S trochou štěstí tu můžete potkat také delfína.

Na závěr bych vám chtěl jen připomenout, že podle chorvatských zákonů se můžete potápět jen do hloubky 40 metrů, což je i bezpečná hranice pro sportovní potápění. Nedodržení tohoto zákona je trestáno buď vysokou pokutou nebo odebrání potápěčské výstroje.

Irena a Pavel Herzig

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>