Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Jachting a jachtařské přístavy - mariny
 
      Pobřeží Jadranu, proslulé svou členitostí a tisícem ostrovů, syntézou památek minulosti a přírodních krás, přitahovalo vždycky ty, kdo mohli křižovat moře na nějakém plavidle, užívat jedinečného koupání v osamělých zátokách, zakotvit na místě, které odpovídalo jejich momentálnímu rozpoložení.

 
Obliba jachtingu na Jadranu stoupá, a to i u jachtařů z České republiky. Většinou si najímají lodě u českých nebo chorvatských agentur. Někteří si už pořídili vlastní plavidla a ponechávají je přes zimu v bezpečí chorvatských marin, aby se mohli příští rok vrátit jen tak na lehko.

Loď při plavbě
Kdo se chce plavit vodami Jadranu, musí po připlutí do chorvatských teritoriálních vod vyvěsit na dobře viditelném místě žlutou vlajku "Q" a národní vlajku navštívené země a veplout bez odkladu do některého z mezinárodních námořních hraničních přechodů Chorvatska (tzv. Port of Entry). V tomto přístavu pak ohlásí svůj příjezd správě přístavu - kapitanátu (lučka kapetanija).

Stálé mezinárodní námořní hraniční přechody:

Umag
Poreč
Rovinj
Pula
Raša Bršica
Rijeka
Mali Lošinj (ostrov Lošinj)
Senj
Zadar
Šibenik
Split
Ploče
Metković
Korčula
Dubrovník.

Mezinárodní námořní hraniční přechody pouze se sezónním provozem (od 1.4. do 31.10.):

Novigrad
Sali (Dugi otok)
Božava (Dugi otok)
Ravni Žakanj (Kornatské ostrovy)
Primošten
Vis (ostrov Vis)
Vis (ostrov Vis)
Hvar (Hvar)
Ubli (ostrov Lastovo).

Při přihlašování se předkládají tyto doklady:

1/licence kapitána, tj. doklad o jeho způsobilosti k řízení lodi.
Tzv. kapitánské průkazy vydává buď česká Státní plavební správou (Mezinárodní průkaz vůdce rekreačního plavidla) nebo Námořní úřad při Ministerstvu dopravy ČR (Průkaz způsobilosti k vedení námořní jachty s oprávněním A, B, C a Průkaz způsobilosti k vedení rekreační jachty).

Informace: www.mdcr.cz a Státní plavební správa - doklady. html"

"Kapitánský průkaz" lze získat i v Chorvatsku (Boat Leader´s Licence Of Competency - Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice), ale má platnost pouze pro Chorvatsko (o problematice podrobněji v článku Chorvatské kapitánské průkazy na stránkách www.lode.cz

2/průkaz radiotelefonisty (vydává Český telekomunikační úřad)

3/pas kapitána

4/seznam posádky - tzv. Crewlist (viz Změny ve vydávání povolení k plavbě na Jadranu)

5/pasy posádky

6/mezinárodní certifikát plavidla (doklad o způsobilosti plavidla), vydaný podle předpisů státu, kde je plavidlo registrováno. Mezinárodní osvědčení pro rekreační plavidlo vydává na základě platného lodního osvědčení malého plavidla Státní plavební správa.

7/doklad o povinném ručení (pojištění zákonné odpovědnosti). Pokud nebyla loď pojištěna již v ČR, je možné si toto pojištění sjednat a zaplatit na místě v chorvatském přístavu (tzv. modrá karta).

Po vyřízení těchto vstupních formalit a po zaplacení správního poplatku a poplatku za bezpečnost plavby je vydáno kapitánovi povolení k plavbě v chorvatských vodách Jadranu (Ceny pro jachting - Povolení k plavbě). Povolení platí na 12 měsíců. Poplatek je určen na zajištění bezpečnosti plavby a na údržbu zařízení pro bezpečnost plavby.

Přihlašovací povinnosti podléhají všechna plavidla, která jsou delší než 3 metry, jakož i sportovní a ostatní plavidla s motorem o výkonu nad 4 kW bez ohledu na jejich délku.

Před odplutím z chorvatských vod se plavidlo zase odhlašuje u přístavní správy v některém z výše uvedených celních přístavů.
P o z o r ! Stejné předpisy platí i pro plavidla dopravovaná do Chorvatska a z Chorvatska po souši.

Po startu
Na chorvatském Jadranu je v současné době 45 oficiálních jachtařských přístavů - marin (Přehled jachtařských přístavů - marin v r.2003). Všechny mariny mají přípoj vody, elektrického proudu, toalety, sprchy, některé i prodejny potravin, prodejny plavebních potřeb, čerpadla pohonných hmot. Jsou v nich velká parkoviště, dobře vybavené servisy. V mnohých je možnost ubytování. Většinou lze si zde najmout si loď, případně včetně potřebné posádky. Jsou zde k dispozici telekomunikační prostředky (telefon, fax, i počítače).

Ve všech marinách jsou stálá stání, kde je možné za poplatek zakotvit loď na libovolně dlouhou dobu (Ceny pro jachting - Přístavní poplatky v marinách). Ceny v jednotlivých marinách se velmi liší!
V některých marinách jsou školy jachtingu (např. Pula. Rovinj, Žut).

Mimořádné postavení mezi nimi má mezinárodní škola jachtingu A. N. A. (Adriatic Nautical Academy) na ostrově Žut v Kornatských ostrovech, která se těší výborné mezinárodní pověsti.
Veškeré podrobnější informace lze získat v ústředí ACI (Adriatic Croatia International Club) v Opatiji.

Jadranské mariny se účastní též mezinárodní soutěže o Modrou vlajku (Plava zastava). Soutěž má podobná kritéria jako soutěž pláží. I mariny se v této soutěži velmi dobře umisťují. V roce 2003 bylo oceněno 16 jachtařských přístavů: Modré vlajky pro pláže a jachtařské přístavy - mariny v r. 2003

Platí se přístavní poplatek i za stání ve veřejných přístavech. Poplatek je dost vysoký, až 1 - 3 EUR za jeden metr délky lodi. Platí se i za použití vyvazovacích bojí(v některých zátokách) a kotevních bójí.

V chorvatských vodách jsou stovky zátok s kotvišti - bez bójí, které se mohou používat bezplatně a bez omezení. V případě větrného počasí neposkytují však plnou ochranu - bouře může kotvu vytrhnout.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>