Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Ponorka Kursk nadzvednuta a vlečena k přístavu
 
      Navzdory skeptickým předpovědím byla dnes jaderná ponorka Kursk, která loni 12. srpna z dosud neznámých důvodů explodovala v Barentsově moři se 118 členy posádky, zvednuta z více než stometrové hloubky na mořském dně na téměř 60 metrů. Její přeprava do doku v obci Rosljakovo poblíž Murmansku začala zhruba v 11:00 moskevského času (9:00 SELČ) a podle odhadu odborníků by měla trvat asi 36 hodin. "Odtržení ponorky od mořského dna ukázalo, že veškeré výpočty byly provedeny správně.

 
Jako námořník pověrčivě plivu třikrát přes levé rameno a modlím se, aby ponorka byla spojena s nákladní lodí a úspěšně doplula do Kolského zálivu," uvedl náčelník expedice zvláštního určení viceadmirál Michail Mocak. Předtím, než se ponorka vydala směrem k doku, byly na vodu spuštěny věnce k uctění památky zesnulých námořníků, kteří zůstali v prvním úseku ponorky. Tato zničená část Kursku byla oddělena od zbývající části ponorky a zůstane na mořském dně. Dosud bylo z mořského dna zvednuto 12 těl námořníků.
Při operaci, která se konala od 20. října do 8. listopadu loňského roku, byl otevřen devátý úsek ponorky, kde se nacházela část posádky. Nákladní vlečná loď Gigant-4, ke které byl vrak o váze více než 8660 tun připevněn pomocí 26 ocelových lan, se vydala směrem k Roslajkovu, jakmile byla ponorka zvednuta zhruba na 50 metrů od mořského dna. Zvedání začalo v 01:55 SELČ a podle představitelů Severní flotily pokračuje v souladu s plánem zhruba po deseti metrech za hodinu. Po zahájení operace potápěči zkontrolovali, zda příď, zničená explozí, byla řádně oddělena od zbývající části ponorky. Teprve když zjistili, že oddělení bylo provedeno bezchybně a že radiační situace odpovídá normám, se celá operace mohla rozjet naplno. Počasí v místě operace je příznivé, avšak není vyloučeno, že již v úterý se může situace zhoršit. Právě proto bylo rozhodnuto urychleně zahájit přepravu vraku ponorky, aniž byla zcela připevněna k vlečné lodi. Gigant-4 se pohybuje rychlostí asi jeden kilometr za hodinu a zároveň pokračuje zvedání vraku.
Očekává se, že kolem 17:00 moskevského času (15:00 SELČ) bude ponorka připoutána k prámu a bude možné zrychlit přesun k doku. Představitelé nizozemské firmy Mammoet, která operaci uskutečňuje, vyjádřili optimismus ohledně dalšího vývoje. Mluvčí společnosti Larissa van Seumerenová řekla, že všichni účastníci operace jsou nadšení. "Zatím je příliš brzy mluvit o výsledku. První krok však byl podniknut nehledě na skepticismus, který mnozí pociťovali k našemu projektu a k naší společnosti," řekla. Zástupce velitele ruského vojenského námořnictva Igor Dygalo řekl, že radiační situace se monitoruje pod vodou i nad vodou. Hydrografické lodě sledují nákladní loď s vrakem ponorky a informace o radiačním pozadí budou veřejně přístupné také v obci Rosljakovo, kam má být loď dopravena. Radiace je podle oficiálních údajů "v mezích normálu". Situaci monitorují také nezávislí ekologové z Nizozemska, Norska i Ruska.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>