Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Kužvart nechce na Slapech a Orlíku motorové lodě a skútry
 
      Povolení plavby vodních skútrů a motorových lodí po nádržích Orlík a Slapy by podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta ohrozilo chráněnou přírodu na březích nádrží i bezpečnost rekreantů. Kužvart dnes novinářům řekl, že vyhláška, kterou připravuje ministerstvo dopravy, je "velké politikum" a od sociální demokracie by mohla před volbami odradit voliče. Kužvart, kandidující ve Středočeském kraji, chce, aby legislativní rada vlády vyhlášku nepřijala.

 
Plavba motorových lodí byla na Orlíku a Slapech zakázána v roce 1976. Výslovný zákaz zrušil nový vodní zákon, který vstoupil v platnost v lednu. Zákon je podle Kužvarta špatný stejně jako připravovaná vyhláška. Ministr dopravy Jaromír Schling tvrdí, že na nádržích nelze zakázat plavbu kvůli tomu, že jsou podle zákona o vnitrozemské plavbě významnou vodní cestou. Podle Kužvarta jsou obě nádrže na provoz většího množství motorových lodí malé. Záměr ministerstva dopravy podpoří podle něj "blaho stovky na úkor desetitisíců lidí, kteří budou trpět".

Motorové lodě podle něj odradí rekreanty, kteří se budou bát v nádržích koupat. Proti vyhlášce by proto podle Kužvarta měli být i majitelé tamních hotelů a rekreačních zařízení. Ačkoli vyhláška upraví plavbu motorových lodí řadou omezení, Kužvart si myslí, že je jejich řidiči nebudou dodržovat. Ochránci přírody se obávají také rozvoje technického zázemí na březích. Schling se brání tím, že počet plavidel v Česku není tak vysoký, aby ohrozil turistický ruch a přírodu u obou nádrží. Připustil však, že vzhledem k rostoucí životní úrovni a atraktivitě vodních sportů lze očekávat rozmach tohoto druhu rekreace. Drastická změna ale nenastane, uvedl minulý týden. Odpůrci vyhlášky tvrdí, že policie ani Státní plavební správa neuhlídají dodržování pravidel plavby a různých omezení. Schlingovo ministerstvo to částečně připouští, právě povolení k plavbě na vyznačených místech má však podle úřadu dát prostor k legální rekreaci. "Stáhnou se tam, kde jim nikdo nebude bránit," argumentoval minulý týden ředitel správy Luděk Cidlina

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>