Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Vyšetřovatelé se vzdali naděje na nalezení dalších těl v Kursku
 
      Vyšetřovatelé se vzdali naděje na objevení dalších těl uvnitř vraku ruské jaderné ponorky Kursk. Prohlásil to dnes vojenský prokurátor pro Severní flotilu Vladimir Mulov. Doposud byly z plavidla vyzdviženy ostatky 94 ze 118 členů posádky, z nichž 90 bylo identifikováno.

 
Možnosti nalezení dalších těl byly vyčerpány, nicméně pokračují práce na vyčišťování třetí sekce plavidla, informoval Mulov. Vyšetřovatelé objevili také 200 částí těl, nebudou však patrně s to je identifikovat, napsal dne list Nězavisimaja gazeta. Šéf vyšetřovacího oddělení úřadu hlavního vojenského prokurátora Viktor Šejn listu řekl, že podle vyšetřovatelů někteří muži na palubě Kursku "zůstali naživu nejméně osm hodin po explozi". Oficiální činitelé dříve tvrdili, že jen několik málo hodin po výbuchu byli všichni mrtvi.

Podle vyšetřovatelů se v ponorce stále ještě nachází sedm ze 22 raket Granit, jimiž bylo plavidlo vyzbrojeno, a rovněž fragmenty nevybuchlých torpéd, napsala Nězavisimaja gazeta. Při prohledávání Kursku v suchém doku v Rosljakovu u Murmansku, kam byl ze dna Barenstova moře dopraven loni v říjnu, byly objeveny také dva nedotčené lodní deníky a hydroakustický záznam, napsal list. Vyšetřovatelé hledají klíč k příčině katastrofy, která se odehrála během vojenského cvičení v srpnu 2000 v Barentsově moři. Podle oficiálních míst zavinila potopení Kursku exploze cvičného torpéda, která vedla k detonaci zbraní v přídi plavidla. Odborníci však zatím nevědí, zda prvotní výbuch způsobila technická závada torpéda nebo kolize s jiným plavidlem. Vyšetřovatelé neobjevili na vnějším plášti ponorky známky střetu, řekl Šejn, "nicméně jsou tací, kteří poukazují na nepřímé okolnosti", což svědčí o tom, že kolize je stále ještě zvažována jako možná příčina nehody.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>