Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Rekord jachtařského závodu Sydney - Hobart letos asi nepadne
 
      Dva zbrusu nové favority má tradiční jachtařský závod na trati mezi Sydney a Hobartem, jehož 59. ročník bylodstartován v pátek v poledne australského času.

 
Dvě maxijachty, australská Skandia a novozélandská Zana, byly postaveny speciálně pro tento proslulý závod. Předpověď počasí však neslibuje příliš silný vítr, takže traťový rekord letos asi nepadne. Ten drží z roku 1999 dánská loď Nokia, která 630 námořních mil ze Sydney do Hobartu na Tasmánii urazila za jeden den 19 hodin, 48 minut a dvě sekundy.

Skandia i Zana se s ní podle odborníků v kvalitě mohou směle měřit. Třicet metrů dlouhé jachty s trupem a stěžni z karbonových vláken jsou tím nejlepším a také nejdražším, co lze v této lodní kategorii sehnat. Místní bookmakeři mírně favorizují Skandii, jejímž majitelem je australský multimilionář a stavitel Grant Wharinton. V přípravě na vrchol roku vyhrála Skandia osm závodů za sebou. Naproti tomu novozélandská Zana ještě v žádném oficiálním měření sil nestartovala. Své kvality však dokázala v sólové jízdě z Nového Zélandu do Sydney, při níž bez problémů překonala 1200 námořních mil.

Na start závodu se postavilo stejně jako loni 57 posádek. Všechny lodě musejí splňovat zpřísněná bezpečnostní kritéria, které pořadatelé zavedli po tragédii v roce 1998. Tehdy na rozbouřeném moři zahynulo šest účastníků závodu a mnoho dalších uniklo smrti jen díky rychlému zásahu záchranářů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>