Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lodní třída DN zahájila sezónu
 
      Tento víkend se letos poprvé sešli lední jachtaři na Máchově jezeře, tradiční baště českého ledního jachtingu, kde se opět v posledních letech vytváří centrum lodní třídy DN. Protože patříme mezi příznivce ledního jachtingu, nemohli jsme u toho s naším redakčním fotoaparátem chybět.

 
V sobotu panovaly na Mácháči ideální podmínky. Venkovní teplota se pohybovala v rozmezí kolem -2°C, teplota u roztopených kamen v klubovně v YC Staré Splavy dosahovala příjemných 22°C. Máchovo jezero v současnosti pokrývá led o tloušťce 30 cm. Jeho povrch je hladký a bez sněhu, a tak jsou pro jízdu na lodi třídy DN ideální podmínky.

V sobotu se jely tréninkové rozjížďky, v nichž si nejlépe vedl Petr Harcuba, protagonista třídy a stavitel lodí. V současnosti se k závodům schází aktivně kolem osmi lodí, avšak podle Petrových slov lze na pohárových závodech letos očekávat účast až dvaceti lodí. To by znamenalo téměř 100% nárůst oproti loňskému roku!

Lední jachting je sportem pro opravdové nadšence. Vzhledem k tomu, že dobré podmínky bývají málokdy, lední jachtař musí být připraven okamžitě reagovat na zprávy od koordinátora a svůj soukromý program přizpůsobit změnám. Cena lodi a výbavy také není zanedbatelná ? pohybuje se v řádu desetitisíců korun.
Loď se po dráze dokáže pohybovat velmi rychle a dosahuje běžně rychlosti 60 ? 80 km/h. Jachtaři v lodi leží a loď ovládají podobně jako na plachetnici kormidlem a otěží. Oproti běžným lodím je však kormidlo vpředu a ovládá přední brusli. S lodí se jezdí přibližně jako s Tornádem, stále s přitaženou plachtou a na zaďák se křižuje. Při poryvech větru se loď poměrně snadno ?plaší? a staví se na ?dvě?. Prostě super!

Není tedy divu, že zájemců o tento sport přibývá. V současné době vznikají také internetové stránky lodní třídy, kde se zájemci budou moci seznámit s podrobnostmi. Pro začátek Vám nabízíme malý výlet na Mácháč od Vašeho PC prostřednictvím naší krátké fotoreportáže.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>