Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Lenka Šmídová získala stříbro
 
      22.8. - Lenka Šmídová po dnešní rozjížďce získala historicky první stříbrnou olympijskou medaili v jachtinku. Podle neověřených zdrojů aspiruje Martin Trčka ve třídě Laser na 25. místo.

 
V jedenácté rozjížďce olympijské regaty třídy Evropa česká reprezentantka obsadila desáté místo a celkově zůstala na druhé pozici, která jí patřila po deseti jízdách. Závod vyhrála dvojnásobná mistryně světa Norka Siren Sundbyová. Bronzovou pozici před dotírající Australankou Sarah Blanckovou uhájila Dánka Signe Livbjergová.

Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám se dlouho čekalo na start. Zdálo se, že se možná jedenáctá rozjížďka vůbec nepojede a budou platit výsledky po desáté jízdě, šest minut před vypršením časového limitu však závodnice přece jen vyjely na moře.

Šmídová od začátku kontrolovala pozici kolem desátého místa. Vedoucí Sundbyová sice byla těsně před ní, australská i dánská závodnice však bojovaly o bronz až v samém závěru startovního pole a stříbrnou pozici rodačky z Havlíčkova Brodu nikterak neohrožovaly. Devětadvacetiletá Češka z jachtařské rodiny si tak bez větších problémů v závěrečné jízdě pojistila druhou pozici a po projetí cílem se mohla naplno radovat.

Ženy - Evropa:
1. Sundbyová (Nor.) 47,0, 2. Šmídová (ČR) 65,0, 3. Livbjergová (Dán.) 74,0, 4. Blancková (Austr.) 75,0, 5. Multalaová (Fin.) 85,0, 6. Amatová (Arg.) 86,0, 7. Šen Sien-jing (Čína) 88,0, 8. Mackyová (N. Zél.) 91,0.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>