Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Tým Atlantik minitransat - tisková zpráva číslo 9
 
      28. července - Závod Les Sables d´Olonne - Les Acores ? Les Sables d´Olonne - Francie

 
Úspěšný prolog

David Křížek a Markéta Schwarzová Ve středu 26.července odstartovaly obě lodě týmu Atlantik minitransat v prologu před přístavem v Les Sables d´Olonne. Prolog byl posledním měřením sil před startem závodu Les Sables- Les Acores ? Les Sables .

Daniel Vodička a Vojtěch Komárek Celý prolog se odjel ve velmi slabém větru. Do regaty výborně odstartovala jachta Atlantik FT, vedená Davidem Křížkem a Markétou Schwarzovou. V celém průběhu závodu se držela na samé špici. Až do posledního spinakeru to dokonce vypadalo na místo na stupních vítězů. Chyba nedaleko před cílem však naši dvojici odsunula na 6. příčku, která je i tak mimořádným úspěchem a zatím nejlepším umístěním, dosaženým českým jachtařem v této mimořádně atraktivní lodní třídě.

Daniel Vodička před startem Druhá jachta týmu CK Fischer (Daniel Vodička, Vojtěch Komárek) si vedla hůře a skončila nakonec na 27. místě.













Nervy před startem pracují

otočná bóje před Les Sables d´Olonne Již jen dva dny zbývají do startu nejtěžšího závodu sezóny na Azorské ostrovy a zpět. Příprava lodí na sólový závod na otevřeném oceánu, který je dlouhý 2600 mil (téměř 5000 km), musí být dokonalá. Na palubách lodí finišují práce, na lodi Atlantik FT byla instalována nová nabíječka baterií, na CK Fischer nový solární panel, obě jachty týmu Atlantik minitransat vyměnily staré baterie za nové. Je třeba překontrolovat každý detail na palubě, nic nesmí na moři zklamat, nic nesmí odejít.

příprava plachet Oba jachtaři týmu splnili všechny potřebné formality před startem, bezpečnostní vybavení je na svém místě. Poslední dva dny budou věnovány především přípravě navigační. Předpověď počasí není pro první dny závodu ideální. Biskajský záliv bude tvrdým oříškem pro nevelké závodní speciály. Dokud se jachty nedostanou až na západ od Španělska, budou se stále potýkat s nepříjemným protivětrem, který na nechvalně proslulém Biskajském zálivu zvedne vysoké vlny.

mola pro závodní loděNašim závodníkům tak již nyní zbývá jen naložení potřebných zásob na paluby lodí. Poslední dvě noci před startem budou pro všechny startující jachtaře i poslední možností k pořádnému spánku. Během závodu již bude ke spánku jen minimum příležitostí.

Průběh závodu bude možné sledovat na stránkách www.minitransat.cz

fotogalerie zde

Daniel Vodička, foto redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>