Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Rolex Miami OCR
 
      30. ledna - Světový pohár Rolex Miami OCR se stal první testovací regatou pro novou posádku Lenka Šmídová ? Veronika Fenclová. Po pouhých 12 dnech společného tréninku byl cíl závodu trochu troufale nastaven na první desítku.

 
Celkem se zúčastnilo jen 18 lodí, ale ze světové desítky chyběly pouze druhý britský tým který přesedlal na jinou olympijskou třídu a Švédky.Nakonec to holkám vyšlo ?s rezervou? a ještě přidaly jednu parádičku nakonec.

První den závodu foukal střední vítr kolem 14 uzlů, start do první rozjížďky se vydařil a holky nečekaně bojují v popředí čelní flotily. K návětrné značce se přibližují na 2.- 3. místě, ale několik set metrů před návětrnou značkou Veronika po obratu končí ve vodě. Na vině je prasklé oko u hrazdy. Přesto ?na ruku? dojíždí na návětrnou bójku a cvičně si dávají zaďák, pak odstupují, aby měl trenér čas dojet pro náhradní oko na další dvě rozjížďky.

Druhý start byl výborný, ale nedorozumění na lay-lajně u návětrné bójky je odsouvá až na 16. místo. Ovšem skvělý zaďák je vrací zpět na sedmé místo, které si dovezly až do cíle. Ve třetí rozjížďce se po ne úplně ideálním startu daří první stoupačka a holky jsou na první značce na 2. pozici. Tuto pozici sice do cíle neudržely, ale 4. místo se počítá. Po prvním dnu určitě panovala v týmu pozitivní nálada, že budou hned od počátku bojovat s těmi nejlepšími, to určitě nikdo nečekal?

Druhý den se nesl ve znamení ?návratu do reality?. Přeci jen v manévrech je ještě hodně co zlepšovat a také je nutné si vyjasnit co přesně má kdo na starosti. To se nedá natrénovat, tím se musí projít v závodě. Čtvrtou rozjížďku odkroužily celou na 14. pozici, kterou také zapsaly v cíli. V páté rozjížďce začínaly na 12. místě na první značce a zejména díky dobrým zaďákům se probojovaly na dobré 8. místo. Přestože první den byl znatelně lepší, tak na konci dne Lenka zhodnotila situaci takto: ?Myslím, že je to dobrý. Zejména mám radost z rychlosti na zaďák. Už jsem z toho měla skoro trauma, že mi to zvlášť ve slabém větru na zaďák nejde, ale teď cítím veliké zlepšení, jsme schopni předjíždět i ty nejlepší.?

Třetí den vál slabší vítr, ve kterém se odjela šestá i sedmá rozjížďka. Obě rozjížďky měly v podstatě stejný průběh. Na první značce 8. pozice a pak zejména díky podařeným zaďákům v cíli 5. příčka.
Na čtvrtý den předpověď slibovala slušný vítr, ale komplikoval jej přechod fronty a bouřková aktivita na ni. Během celého dne se vítr stočil o více než 140° doprava. Osmou rozjížďku holky rozjely skvěle a na první značku přijely se změnou z leva na 2. pozici, spodní bránu točily společně s vedoucí lodí, ale na stoupačce se jim nepodařilo ideálně dojet do 30° změny z přicházející bouřky a propadly se na 5. příčku, kterou si už pohlídaly až do cíle. Devátá rozjížďka se startovala až po dlouhé době, zaviněné neustálým přesouváním značek za stále se stáčejícím větrem. Start ve větru 18-20 uzlů se vydařil na výbornou a i rychlost byla skvělá, ale pro přílišné soustředění posádky na rychlost si nechaly odjet většinu pole na tentokrát výrazně lepší pravou stranu. Avšak z 10. místa se prokličkovaly na druhé stoupačce až na 4. místo a v cíli zapsaly pěknou šestou příčku. Po rozjížďce k tomu Veronika podotkla: ?Zatím se ještě musím hodně soustředit na techniku jízdy, vlny a práci s kosatkou, takže jsem trochu zapomněla na taktiku, kterou mám na stoupačce na starosti já. Také úhel pohledu z hrazdy je úplně jiný, ale zvykám si a každý den je to lepší a lepší.?

Pátý den, poslední den kvalifikace, byla předpověď opět na čerstvý vítr, který se měl stáčet v průběhu dne doprava. Takže strategie jasná, hlídat pravý střed a točit do změn ve větru z pobřeží. Ovšem v první stoupačce desáté rozjížďky vychází extrém vlevo a bylo nutné honit poměrně velkou ztrátu. Vše se vydařilo a cíl protnuly na dobrém 7. místě. V jedenácté rozjížďce podaly holky průměrný výkon a skončily na 8. místě. Poslední dvanáctá rozjížďka začala dobrým startem a takticky dobře odjetou první stoupačkou, z čehož bylo na první značce nadějné 2. místo. Pak po sérii drobných chyb se postupně propadly až na konečné 13. místo.

Nakonec Lenka s Veronikou postoupily poměrně pohodlně do medailové rozjížďky z 8. místa. Bodové rozestupy umožňovaly posun o jednu příčku výše, ale i možnost se propadnout na 10. místo za dvě dánské posádky.

Medailová rozjížďka se jela za slabšího přeskakujícího větru v blízkosti pobřeží. Na startu holky trošku zaspaly a snažily se poté využít změn ve středu stoupačky, ale nakonec na prvním místě točila návětrnou značku dánská posádka přijíždějící z levého křídla, na druhém místě druhá dánská posádka přijíždějící pro změnu z pravého křídla. Holky točily až na 8. místě. Na zadní vítr se jim podařilo stáhnout na kontakt hlavní pole a na stoupačce nejlépe využít změny zleva a protáhnout se až na 3. místo před posledním zaďákem. Ten zajely bezchybně a využily krátkého zaváhání prvních dvou lodí a cílovou čaru protnuly k úžasu všech přihlížejících jako první a ukázaly všem, že s nimi bude potřeba v budoucnu počítat.
Medailovou rozjížďkou již celkové 8. místo nezměnily, ale i tak je určitě příjemným překvapením nejen pro posádku.

Lenka Šmídová

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>