Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Veronika Fenclová svými výkony překvapila i partnerku Lenku Šmídovou
 
      11. května - Praha - Jen necelé čtyři měsíce spolupracuje Lenka Šmídová s novou partnerkou ve třídě 470 Veronikou Fenclovou, za tu dobu však již společně stihly ohromit téměř celý svět jachtingu, když ve dvou ze tří letošních závodů Světového poháru dojely na medailové příčce.

 
Z tak rychlého vpádu do absolutní špičky jsou podle Fenclové překvapeny i obě české reprezentantky, ale potřebují prý stále ještě zapracovat na jízdě ve slabém větru a na manévrech.

Když v lednu stříbrná olympionička Šmídová kvůli problémům Američanky Elizabeth Kratzigové s udělením českého občanství, nezbytného k účasti na olympiádě v Pekingu, změnila svoji partnerku, nejspíš ani ona nečekala, že se svojí novou kolegyní budou míchat kartami mezi světovou elitu tak rychle. Jestliže osmé místo v úvodní regatě SP v Miami bylo překvapením, druhá příčka na Mallorce a třetí pozice ve francouzském Hyeres způsobily mezi jachtaři poprask.
"Překvapilo to mě, překvapilo to Lenku a hlavně soupeřky. Moc jsem se s nimi zatím nebavila, ale rozhodně to nečekaly, musejí být taky překvapené. Ale už si na nás zvykly, že patříme ke špičce, a berou nás," řekla Fenclová.

Během čtyř měsíců společného tréninku zapracovaly především na komunikaci, na níž nebyla Fenclová z jednoposádkové lodi příliš zvyklá. "Rozhodně se komunikace vylepšila. Když jsem začínala, Lenka mně předávala a učila některé věci, které měla na starost Elizabeth. Máme však nového trenéra, s nímž něco děláme trochu jinak než dříve," přiblížila Fenclová společnou přípravu.

Přestože na konci dubna skončily závodnice ve Francii o místo hůř než na Mallorce, třetí příčky si cení víc. "Ve Francii to bylo o hodně těžší. Čtyři dny foukal hodně slabý vítr, a protože na rozdíl od Mallorky, kde se jezdilo na skupiny, startovalo celé pole 60 lodí, bylo složité proniknout vpřed. Stačí, když zaváháte na startu. Ve velkém poli závodnic se smazávající výkonnostní rozdíly," vysvětlila Fenclová.
Teprve předposlední den začalo více foukat a na umístění české dvojice se to okamžitě projevilo. Závěrečnou medailovou rozjížďku dokonce společně vyhrály. "Byl střední vítr, udělaly se vlny a to je naší velkou výhodou. Umíme jezdit především na zadní vítr, ale povedlo se nám i otáčet na bojce na druhém místě. Pak jsme si to už hlídaly," libovala si Veronika. Klape jim to prý i mimo vodu. "Zatím je to v pohodě, ještě jsme se nepohádaly," smála se pětadvacetiletá Veronika Fenclová.

Díky nečekaně rychlým úspěchům se Češky stávají velkými želízky v ohni pro olympiádu v Pekingu, ale Fenclová mírní optimismus. "Doufáme, že nám forma vydrží, ale stále je to ještě hodně daleko. Nejdřív se tam musíme taky kvalifikovat. Navíc v Číně je prognóza, že bude slabý vítr, což nám moc nesedí. V tom máme stejně jako v manévrech ještě rezervy, na tom musíme s Lenkou zapracovat," uvědomuje si Fenclová.

Po měsíci a půl společného tréninku a závodění si v těchto dnech odskočila Šmídová za svým americkým přítelem Markem Mendelblattem do Valencie, kde se účastní tamní regaty. Před květnovým závodem SP pak budou spolu s Fenclovou pět dní trénovat v Holandsku.

"V červnu máme mistrovství Evropy a pak už světový šampionát v portugalském Cascais, což je kvalifikace na olympiádu. Sem směřujeme všechnu přípravu," prohlásila Fenclová. Pokud se nedostanou mezi dvanáctku nejlepších zemí, budou mít šanci zajistit si účast na Hrách ještě na začátku příštího roku v Melbourne.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>