Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Závod Sydney - Hobart potřetí vyhrála Wild Oats
 
      30. prosince - Hobart (Austrálie)- Australská maxijachta Wild Oats XI potřetí za sebou vyhrála tradiční závod ze Sydney do Hobartu. To se dosud povedlo pouze lodi Morna, která triumfovala v letech 1946 až 1948.Svůj vlastní rekordní čas z předloňského roku 1 den, 18 hodin, 40 minut a 10 sekund nicméně vítězná posádka pod vedením kapitána Marka Richardse nepřekonala, zaostala za ním bezmála o tři hodiny.

 
Až do cíle v tasmánském přístavu útočila na vedoucí loď britská jachta City Index Leopard, která v závěru mocně stahovala její náskok a nakonec do Hobartu doplula o 27 minut později. Zato zbytek regaty už nabral velkou ztrátu, jako třetí míří do cíle s odstupem více než sedmi hodin Ichi Ban. Vítězka z roku 2003 Skandia se po nadějném začátku propadla s poškozeným stěžněm až na průběžné sedmé místo.

Po středečním startu pluly lodě v mimořádně příznivých podmínkách a podle prognóz mohl být rekordní čas Wild Oats z roku 2005 překonán až o pět hodin. V dalším průběhu závodu na 628 námořních mil (1163 kilometrů) však vítr zeslábl a plavba zpomalila. Závodníkům z vítězné třicetimetrové lodi však neúspěšný útok na rekord nikterak nevadil a po doplutí do cíle svého kapitána dle tradice s radostí vykoupali.
Závodu se tentokrát vyhnuly dramatické momenty, které ho provázely v minulých letech. Z 82 startujících lodí odstoupily zatím jen tři, nejpomalejší loď Capriccio of Rhu je v cíli očekávána až na Nový rok.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>