Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Šmídová se o olympiádu nebála, s Mrzílkovou se ale musí zlepšit
 
      31. ledna - Melbourne/Praha 30. - Ani na chvíli Lenka Šmídová nezapochybovala, že by se z mistrovství světa v Melbourne s partnerkou Lenkou Mrzílkovou neprobojovaly na olympijské hry v Pekingu.

 
České duo sice v Austrálii obsadilo ve třídě 470 poslední pátou postupovou pozici, ale prý mělo situaci stále pevně pod kontrolou.
"Spadl mi takový střední kamínek ze srdce. Jely jsme spíš na jistotu a nepouštěly se do příliš velkého rizika. Ale zase tak dramatické to nebylo, měly jsme to pod kontrolou," řekla včera při telefonické tiskové konferenci s českými novináři Šmídová. "Nikdy mě nenapadlo, že by olympiáda byla ztracená, jinak bychom sem nemusely ani jezdit. Věděla jsem, že když budeme poctivě pracovat, tak to musí vyjít. A stalo se," těšilo Šmídovou.

Do sluchátka mluvila z hotelového pokoje v Melbourne a do jejího hovoru se občas vmísily výbuchy smíchu a veselí. Šmídová s Mrzílkovou se totiž po skončení poslední rozjížďky a šestihodinovém balení svého vybavení do nachystaných kontejnerů pustily do decentních oslav. Na ně přizvaly i své americké sparingpartnerky a také trenéra s jeho manželkou. "Ale slavíme jen trošičku," podotkla s úsměvem Šmídová.

Dvaatřicetiletá stříbrná medailistka z minulé olympiády v Aténách se tak může těšit na své třetí hry, poprvé na ně ale vyrazí jako členka dvoučlenné posádky. Dříve Šmídová jezdila sama ve třídě Evropa. Ví, že teď ji společně s nezkušenou kolegyní čeká v následujících sedmi měsících tvrdá dřina, pokud chtějí v Číně myslet na pronikavý úspěch.
"Jsme nejméně zkušený tým, takže je na čem dělat. Ale když tu spolupráci vypilujeme, tak nevidím důvod, proč bychom nemohly bojovat o ty nejvyšší místa. Lenka (Mrzílková) se hodně zlepšuje," pochvalovala si zkušená závodnice z Neratovic, zatímco její o třináct let mladší parťačka Mrzílková teprve vstřebávala čerstvé dojmy ze své první úspěšné kvalifikace na olympiádu. "Ani si neumím představit, jaká tam bude atmosféra a jak důležité ty závody budou," líčila Mrzílková.

Spolupracují od loňského července a teď slaví první výrazný úspěch. Na světovém šampionátu v Melbourne splnily svoji misi, když se dostaly na olympiádu. Podle Šmídové ale česká posádka ještě jezdila s rezervou.

"Omezovalo nás to, že jsme jezdily hlavně hodně na jistotu. Poslední čtyři dny ve finále šlo do tuhého, jednotlivé země po sobě docela šly. Ale tím, že jsme neriskovaly, jsme jely pod své možnosti, svazovalo nás to," popisovala Šmídová. "Naše umístění neodpovídá tomu, na co doopravdy máme," komentovala dvojnásobná bronzová medailistka z mistrovství světa celkové 22. místo.
Šmídová s Mrzílkovou se musely často držet na pozoru. Některé posádky prý občas sáhly k drsným manévrům ve snaze vyřadit konkurenční lodě. "S některými zeměmi se nemáme příliš v lásce. Třeba se Španělkami jsme teď měly několik incidentů, po jedné srážce jsme je skoro diskvalifikovaly a ony se pak mstily," řekla Šmídová. V poslední jízdě zase musely s Mrzílkovou odrážet ataky finské posádky, která je ještě mohla o olympiádu připravit.
"Před startem stály těsně před námi, ale pak se přesunuly za nás jako závětrná loď. Nepoškodily jsme je, ale stejně protestovaly. Raději jsme objely 'penaltu', stálo nás to několik vteřin pozdního startu," komentovala zvláštní manévry Šmídová. "Ale jinak byl ten poslední den poměrně poklidný, hlídaly jsme si to," uvedla.
Český pár už teď začíná přemýšlet nad plánem olympijské přípravy. Jisté je, že v květnu a červnu Šmídová s Mrzílkovou vyrazí na dvoutýdenní soustředění do přístavu Pching Tao, kde se uskuteční olympijské závody. Už teď prý Šmídovou při pomyšlení na čínskou anabázi mrazí. "Je škoda, že vybrali na olympijský závod zrovna takovou lokalitu. Je tam slabý vítr, velké vlny a silný proud, což je špatná kombinace. Bude to hlavně o zkušenostech, vyplatí se čekání na ten pravý poryv větru," prohlásila.

Češky hodlají úspěchu obětovat maximum. Plánují také částečně upravit svoji váhu, což se bude týkat hlavně jinak subtilní kosatnice Mrzílkové, která před MS záměrně přibrala. Naopak na klidném moři v Číně může prý každý kilogram hrát roli. "Až zítra ráno vstaneme, tak začneme plánovat diety. Ale dnes večer ještě půjdeme opačným směrem," naznačila s úsměvem Šmídová, že ještě zhřeší u některé z nezdravých pochoutek.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>