Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Martin Trčka bude před olympiádou ladit formu v silném větru
 
      6. února - Terrigal (Austrálie) - Další zkouška výkonnosti před blížící se olympiádou čeká Martina Trčku. Během nadcházejícího mistrovství světa si ale vyzkouší zcela odlišné podmínky, než jaké budou panovat v Číně. Regatu v Austrálii má totiž na rozdíl od Pekingu provázet silný vítr.

 
Trčka podřídil olympiádě veškerou přípravu. Na konci loňského roku dokonce vynechal i slavný závod ze Sydney do Hobartu, jehož se pravidelně účastní. Světový šampionát bude pro Trčku vyvrcholením přípravy v Austrálii, ale podobnost s olympijským závodem odmítá. Už jen kvůli rozdílnému počtu startujících, do Pekingu se kvalifikuje pouze 50 jachtařů.

"Bude to úplně jiný závod. V poli 160 lodí se totiž jezdí úplně jinak než v poli 50 lodí," uvedl Trčka. V Austrálii ho čekají také odlišné podmínky než v Číně, kde se jachtaři obávají téměř bezvětří. "Kvůli tomu jsem také začal shazovat váhu a tady v Austrálii bude naopak hodně foukat. Oproti loňskému MS v Cascais mám o tři až tři a půl kila méně, což může v silném větru trochu vadit," upozornil Martin.

Opravdovou generálkou na olympiádu pro něj bude až červencový evropský šampionát v Belgii. "Tam je vše, co v Pekingu - někdy slabý vítr, vlna a hodně proudů. Mistrovství světa rozhodně jako generálku na olympiádu neberu, jedinou podobností by mohla být velká vlna," uvažoval Trčka.

Přestože už má stejně jako Michael Maier a posádka Lenka Šmídová, Lenka Mrzílková účast v Pekingu jistou, nebere mistrovství na lehkou váhu. Rád by vylepšil 52. příčku z loňského šampionátu v Cascais.
"I když mi v podstatě o nic nejde, chci uspět. Mohlo by to totiž být moje poslední mistrovství světa v Laserech. Jde i o prestiž, přeci jen je to mistrovství světa a navíc chci předvést, jaký potenciál se rodí v Čechách," dodal Trčka. Za největšího favorita považuje domácího obhájce titulu Toma Slingsbyho.

Sedmidenní závod začne prvními rozjížďkami ve čtvrtek, Trčka je tentokrát jediným Čechem na startu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>