Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou se chystají na svoje první společné olympijské hry.
 
      Praha 12. února - České reprezentantky v lodní třídě 470, které si účast v Pekingu zajistily na lednovém světovém šampionátu v Austrálii, budou v Číně patřit k nejméně zkušeným, ale i tak myslí na nejvyšší příčky. Pomoci jim má slabý vítr, který jim oběma vyhovuje.

 
Zatímco většina závodníků očekávané podmínky během olympijského závodu proklíná, české posádce by měly vyhovovat. "Vzhledem k naší váze, kdy Lenka je jednou z vůbec nejlehčích kosatnic, nám vyhovuje slabý vítr," uvedla Šmídová.

České závodnice dosáhly na Peking v poslední možné chvíli; při závěrečné kvalifikační regatě, kterou bylo MS v Melbourne, obsadily v redukovaném pořadí páté, poslední postupové místo. Přesto byly s výsledkem spokojené. "Na to, jak jsme spolu krátce, se hodně zlepšujeme. Svým způsobem budeme v olympijské rodině exotky, přejít do jiné lodní třídy se třemi různými kosatnicemi už je exotické. Navíc jsme měly na přípravu pět měsíců, což nemá obdoby," naznačila Šmídová, že spolu s Mrzílkovou dosáhly velkého zlepšení.
Věří, že pokrok bude pokračovat. "Máme rezervy v jízdě na zadní vítr. Tam nemáme tu techniku úplně zvládnutou, na tom musím nejvíc zapracovat," upozornila Šmídová. V Číně se obě jachtařky představí v roli outsiderek, což by jim mohlo vyhovovat. "Papírově nejsme favoritky, můžeme překvapit. V Číně je možné úplně vše, ve slabém větru jsme byly opravdu rychlé," podotkla Šmídová.

Mrzílková dokonce pomýšlí i na nejvyšší příčky. "Je to reálné," reagovala na dotaz, zda Češky mohou atakovat medailové umístění. Mrzílkovou dělí od Šmídové skoro 13 let, přesto si jsou obě na lodi rovnocenné. "Ze začátku jsem se bála říkat, co bych dělala třeba naopak než Lenka. Teď už jsem si zvykla a zjistila, že i Lenka je z masa a kostí," smála se mladší z dvojice.

Počáteční komunikační problémy už jsou prý zažehnané. "Ale přesto musíme stále pilovat hlavně sehranost," uvedla Šmídová. Přiznala, že shon po úspěšné kvalifikaci zabral hodně času. "Vlastně jsem se ještě nestačila ani podívat na oficiální výsledky. Do poslední chvíle jsme čekaly, zda uspějeme a budeme posílat kontejner s jednou lodí do Číny. Další kontejner putoval na Mallorku, do další destinace našich tréninků. Teprve pak jsme s pěti lahvemi šampaňského oslavovaly," prohlásila.

V příštích dnech budou spolu s dalšími kvalifikovanými jachtaři podrobněji probírat plány pro olympiádu. "Budeme mít mítink, kdo má jaké požadavky. Vzhledem k tomu, že pojedeme dvě, budeme tam mít trenéra, s nímž jsme spolupracovaly celý rok," uvedla Šmídová.
Jejich anglický kouč si dlouho musel zvykat, že trénuje dvě Lenky. "Ze začátku měl docela problémy. Zavolal Lenka a my jsme se obě otočily. Nakonec začal Lence (Mrzílkové) říkat Lenya a mně Lenka," přiblížila Šmídová, kterou kvůli slabému větru v Pekingu čeká shazování dvou až tří kilogramů.

"Na kormidelnici jsem poměrně vysoká. Konkurentky mají asi 55 kilo, na což se asi nikdy nedostanu. Pokud bude foukat, tak víc než svaly bude potřebovat pevné nervy," podotkla stříbrná medailistka z Atén.
Třetí olympiáda v kariéře bude pro Šmídovou hodně odlišná. "Se změnou na dvouposádkovou loď jsem se vyrovnala rychle. Na rozdíl od Atén se mi vyhne nervozita, protože už samotná kvalifikace na OH v jiné kategorii je úspěch. Chceme si to hlavně užít a zúčastnit se ceremoniálu v Pekingu, přestože ta cesta zabere dva dny," plánovala Šmídová.
Jasno už mají s Mrzílkovou také o další přípravě před olympijskou regatou. "Nebude to formou maximálního drilu. Čtrnáct dní v měsíci budeme na vodě, čtrnáct mimo. Mohly bychom se v květnu zúčastnit i Pálavské regaty v Čechách," uvedla.

Čínské vody si obě dívky vyzkoušejí dvakrát. Nejprve v květnu absolvují dvoutýdenní kemp, v červenci je pak čeká i zkušební regata, kde bude startovat 15 vybraných lodí. "Načasovaly jsme to tak, aby se tok vody a síla a směr proudu co nejvíce přiblížily tomu, co se očekává při olympiádě. Už jsme tam byly dvakrát, víme, co můžeme čekat. Pomohou nám i výsledky z loňského měření mořských proudů," dodala Šmídová s tím, že po olympiádě si od jachtingu nejspíš na nějakou dobu odpočine.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>