Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
České veslování má svého mistra světa
 
      K vrcholné veslařské akci letošního roku se schyluje ve švýcarském Lucernu. Na tamním jezeře Rotsee se ve dnech 18. až 26. srpna uskuteční mistrovství světa. Na seznamu startujících nechybí ani devět českých posádek. Oproti poslednímu šampionátu, který se vzhledem k olympijským hrám v Sydney odehrál již před dvěma lety, se na startu představí o pět českých lodí více.

 
Výprava bude opět spoléhat především na skifaře: ostříleného Václava Chalupu a úřadujícího mistra světa Michala Vabrouška, jenž závodí v kategorii lehkých vah. Dějištěm mistrovství světa v roce 1999 byla závodní dráha v kanadském St. Catharines. Závěrečnému hodnocení národů kralovala reprezentace USA, která nashromáždila deset medailí, z toho šest zlatých, tři stříbrné a jednu bronzovou. Druhá příčka patřila s bilancí 3-7-1 Německu, třetí skončila Itálie (3-0-2).
Český tým obsadil zásluhou stříbrné medaile skifaře Vabrouška v konečném účtování patnácté místo. Vloni veslaři soupeřili o cenné kovy pouze v neolympijských disciplínách. V Záhřebu se opět zaskvěl Vabroušek. Cílevědomý závodník, jemuž těsně uteklo zlato již na MS 1998, vyhrál zcela suverénním způsobem a stal se vůbec prvním mistrem světa v historii českého veslování. Klenoty v medailové sbírce českého, a dříve československého veslařského sportu nadále zůstávají také dvě zlaté medaile z olympijských her, které v roce 1952 získaly čtyřka s kormidelníkem a o osm let později dvojskif Pavel Schmidt, Václav Kozák.
Mistrovství světa ve veslování mělo premiéru v roce 1962. Na jeho startu se tehdy objevili pouze muži, ženy prvně změřily síly až v roce 1974. Češi si zatím dojeli pro 33 medailí, přičemž 17 z nich bylo stříbrných, 15 bronzových a od loňského roku se mezi nimi třpytí i Vabrouškovo zlato. Prvním medailistou se stal skifař Jaroslav Hellebrand, který na šampionátu v roce 1970 obsadil ve své kategorii třetí místo. V 70. letech dosahovala výborných výsledků také dvakrát stříbrná a jednou bronzová párová čtyřka. Její stálý člen Zdeněk Pecka poté vytvořil spolu s Václavem Vochoskou úspěšný dvojskif (stříbro a bronz). Stejně výrazně se prosadila také dvojka s kormidelníkem, kterou tvořila posádka Karel Neffe, Karel Mejta a Jiří Pták. Nejcennější medailový výlov se konal roku 1979 na jezeře Bled na území dnešního Slovinska, odkud se českoslovenští veslaři vrátili se třemi druhými místy. Bled československým závodníkům svědčil i o deset let později, neboť si zde vyjeli opět tři cenné kovy, tentokrát dva stříbrné a jeden bronzový. Poprvé se zde prosadilo nové eso českého veslování Václav Chalupa, který na skifu projel rovinou cíle jako druhý. Chalupa vykazoval obdivuhodně stabilní výkonnost celé minulé desetiletí a jedenáctkrát v řadě nevynechal jediné finále MS nebo olympijských her.
Na světových šampionátech nejlepší český veslař všech dob vybojoval celkem čtyři stříbrné a dvě bronzové medaile, na zlato však dodnes nedosáhl. Pouze jeho zdravotní handicap zapříčinil, že se nekvalifikoval do loňského olympijského finále. V roce 1990 v Tasmánii se poprvé a zatím naposledy radovaly z medailového umístění také ženy. Párová čtyřka v sestavě Irena Soukupová, Martina Šefčíková, Iva Mikulová a Hana Kafková vystoupila na třetí stupínek. V roce 1993 bylo pořadatelství MS svěřeno Račicím, čehož samostatná Česká republika využila k zisku dvou druhých míst. Posledními českými veslařskými objevy byli Tomáš Kacovský a jeho nástupce Vabroušek. Kacovský poprvé zaujal druhým místem ve skifu lehkých vah na MS 1995 v Tampere. Své postavení dokázal obhájit o rok později na šampionátu v Glasgowě a skvělou šňůru zakončil bronzem v roce 1997. Vabroušek po něm přebral štafetu s plnou parádou. Nikdo se však zatím nemůže srovnávat s úspěchy legendárního britského závodníka Stevena Redgravea. Celkem pětkrát se stal tento velikán světového veslování olympijským vítězem a je rovněž devítinásobným mistrem světa. Po loňských hrách v Sydney ukončil kariéru a krátce nato byl za své mimořádné výkony královnou Alžbětou II. pasován na rytíře.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>