Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Velikonoční regata - aktuální zpravodajství
 
      Text zpravy: Po zvládnutí technických problému na pořadatelské lodi se opětovně hlásíme s aktuálním zpravodajstvím.

 
DATUM:11.4.2002 Hod.:17 Min.:35
------------------------------------------------
Text zpravy: Po zvládnutí technických problému na pořadatelské lodi se opětovně hlásíme s aktuálním zpravodajstvím. Všechny lodě jsou již v cíli a posádky oslavují úspěšné proplutí Velikonoční regaty 2002. Někteří vyspávají, někteří oslavují bezpečné doplutí. Oficiální výsledky budou zveřejněny v pátek večer, resp. v sobotu ráno, po oficiálním vyhlášení výsledků posádkám. Fotky budou nabíhjat během celého dnešního podvečera.
------------------------------------------------

DATUM:10.4.2002 Hod.:20 Min.:40
------------------------------------------------
Text zpravy: Radiorelace ve 2000 LT nepřinesla žádná překvapení. Na čele, již po tmě, plují stále Mars a Blue Sky, ale dotahují se na ně Hrvoje a Uran. Polohu nepředala jedině Venera. Mjesec se stále nachází ve flautě potvrzené odstoupivšími loděmi. DOufejme, že večerní bríza nakopne loď směrem k Sukošanu vyšší rychlostí než doposavad.
------------------------------------------------

DATUM:10.4.2002 Hod.:19 Min.:46
------------------------------------------------
Text zpravy: Na flotilu nám padl soumrak a po spektakulárním západu slunce nám lodě vplouvají do poslední noci letošního ročníku regaty. Po přijetí poloh v celou hodinu budeme moudřejší, jak se nám pořadí jednotlivých lodí vyvinulo a kdy budeme znát vítěze druhé etapy. Lodě na čele flotily vytáhly spinakery, neboť s¨tále fouká 1-2 Bf při klidném moři a lodím duje přímo do zad.
------------------------------------------------

Text zpravy: V 1800 LT nám radiorelace přinesla spoustu novinek. Za prvé ze závodu odstoupila s/y Elisa, která se z předposledního místa nechala zlákat vidinou večeře v restauraci v Rogoznici. V relaci se nepřihlásily lodě Venera, Josefina,Vega a Siv, jejichž poloha nám momentálně není známa. O důvodech radiového mlčení můžeme nyní pouze spekulovat, ale s ohledem na slabý vítr je hlavní důvod nekomunikace nabíledni.Flotilu lodí stále uzavírá s/y Mjesec, který statečně bojuje již několik hodin z bezvětřím u ostrova Sv. Kliement, za což si zaslouží náš obdiv. Na čele pluje s/y Mars těsně následován s/y Blue Sky, s/y Hrvoje poněkud ztratila pod ostrovem Kakan a dostala se před ní s/y Uran.
------------------------------------------------


DATUM:10.4.2002 Hod.:17 Min.:45
------------------------------------------------
Text zpravy: Vedoucí lodě se nyní nalézají na úrovni ostrova Murter a do cíle jim zbývá asi 20 Nm, což při stávající rychlosti 3-4 Kn za hodinu znamená, že vítěz by mohl skutečně doplout do cíle ještě dnes. Fouká nám NW 1-2 Bf a moře je klidné. Potrhaná oblačnost slibuje první atraktivní západ slunce nad regatou. S napětím očekáváme předání poloh závodníků v 1800 LT.
------------------------------------------------

DATUM:8.4.2002 Hod.:20 Min.:46
Pořadatelská loď vyplula po celém dni z území nepokrytého signálem GSM a tudíž končí období radiového klidu. Lodě v mezičase pluly po celý den ve slabém větru a flotila se rozdělila na dvě skupiny.


K žádnému dramatickému vývoji v pořadí njednotlivých lodí nedošlo. Podmínky, ve kterých se lodě plaví jsme se snažili zdokumentovat alespoň několika fotografiemi. Pořadatelé jsou již na úrovni cíle a očekávají, že vátězná loď prvé etapy protne cílovou čáru někdy před půlnoci místního času. Čeká nás tedy dlouhá noc, neboť poslední lodi stoji ve flautě a na čelo skupiny ztrácejí cca. 20 Nm. Budeme Vás dále průběžně informovat, zda-li se vítězem stane některá z lodí plujících pod ostrovem Mljet, nebo naopak někdo z čela druhé skupiny plující na jeho severní straně. Stále prší, je asi 15 Celsia a lodím fouká z protismětu 1-2 Bf. Moře klidně, téměř bez vln.

DATUM:8.4.2002 Hod.:09 Min.:09
První noc Velikonoční regaty strávili lodi na klidném moři za slabého větru. Po čtvrté hodině se rozpršelo a prší stále. Z etapy odstoupila první loď - s/y Venera kpt. Staňka. Dle sdělení je na palubě vše OK a plují do Dubrovniku na motor. V první ranní relaci se přihlásili všechny lodě s vyjímkou Mjesce, který je pravděpodobně v radiovém stínu vůči pořadatelské lodi. Všechny lodě se nyní nacházejí okolo ostrova Lastovo, pouze s/y Blue Sky podeplová Lastovo z jihu. Do středu flotily se dotáhla Danica, která se dříve zakopala u ostrova Sv.Kliment, ale během noci se vrátila do středu flotily a je i nadále ve hře o dobré umístění. Pořadatelé tímto děkují posádce lodi s/y Hrvoje kpt. Vohníka, která jim byla během celé noci velmi nápomocna při předávání poloh lodí, které byly mimo dosah radi pořadatelské lodi. Fouká 1-2 Bf, moře je klidné, stále hustě prší. Lodě mají do cíle nyní cca.50-70 Nm, dle postavení ve flotile.

DATUM:8.4.2002 Hod.:00 Min.:32
O půlnoční relaci se přihlásili všechny lodě s vyjímkou Oluji a Elisy. S předaných poloh plyne, že na čele závodu je stále s/y BlueSky, následován s/y's Hrvoje, Venera,Pluton, Uran a Mars. Další skupinka s/y's Jupiter, Josefina, Vega, Neptun a Siv plují ve druhém pelotonu.
Pole uzavírá s/y Mjesec a s/y Danica, která pravděpodobně ztratila první etapu tím, že se jako jediná pustila do proplutí Pakleni kanalu mezi ostrovy Hvar a Sv.Kliment, přičemž všechny ostatní lodi pluly okolo jižního břehu Sv.Klimenta. Vítr nám začíná slábnout a pravděpodobně nastane dle předpovědi předvídaná popůlnoční flauta, takže v příštích hodinách se lodě budou spíše kolébat na mrtvých vlnách bez větru, než nějak výrazně postupovat směrem k Dubrovniku. Rozdíl mezi první a poslední lodí činí cca. 20 Nm, což jsou asi tři hodiny plavby. Čelo flotily má do Dubrovniku ještě asi 70 Nm a lodě na chvostu cca. 90. Pokud lodě dojedou s takovýmito rozestupy, zůstává pro druhou etapu vše otevřené.

DATUM:7.4.2002 Hod.:23 Min.:15
Ve 2200 hod. se flotila lodí nachází pod ostrovem Hvar mezi ostrovem Sv.Kliment a Visem. Situace zůstává nezměněna, fouká SE 5 Bf a moře vzdouvá až na úroveň 2-3, což jsou asi metrové vlny. Naštěstí neprší. Rychlost lodí se pohybuje okolo 5-7 uzlů, přičemž většina lodí byla nucena refovat, neboť vítr je poměrně silný. Rozestupy mezi loděmi se prakticky nemění a všichni si drží své pozice z předchozích hodin. Více nám napoví půlnoční hlášení poloh, ale nepředpokládámeš, že by se některá z lodí výrazně vzdálila flotile, takže o vítězství bojují stále všichni.

DATUM:7.4.2002 Hod.:20 Min.:30
Ve 2000 hod. se lodě nacházejí cca. 10 Nm před Hvarem a rozestup mezi první a poslední je cca. 10 Nm, což je v dnešních podmínkách rovno asi dvou hodinám plavby. Všichni stále plují znamenitě a vítěze první etapy není stále před polovinou první etapy možno tipovat, jakkoli to v minulých ročnících již bylo v tomto úseku etapy víceméně patrné.

DATUM:7.4.2002 Hod.:17 Min.:05
Lodě mají za sebou v 1700 hod. cca. jednu třetinu plavby první etapy. Všichni plují skvěle a drží se stále ve flotile, jeden druhému na dohled. Stále fouká 3-4 Bf. a moře je klidné. Vydrží-li nám podle předpovědi počasí stávající podmínky, mohly by první lodě dojíždět do cíle prvé etapy v Dubrovniku již zítra v podvečer. Všechny lodě si stále zachovávají šanci na vítězství a pořadí na vedoucích místech se průběžně mění.

DATUM:7.4.2002 Hod.:09 Min.:45
Lodě se stále nacházejí v Pašmanském kanále na úrovni města Biograd. Lehla flauta tj. je bezvětří. Flotila se rozdělila na dvě části, kdy jedna volila proplutí okolo Biogradu, kteréžto řešení se zatím jeví jako výhodnější, naboť tam foukal alespoň slabý vítr a druhá se držela na západní straně ostrova Babac a trochu na tom prodělala. Na čele pluje kpt. Moravec - s/y Danica a kpt. Poláček - s/y Blue Sky. Ostatní lodě si pravidelně vyměňují pozice dle okamžitých závanů větru v té které části průplavu.

DATUM:7.4.2002 Hod.:06 Min.:05
V 06. 00 hod byla odstartována první etapy Velikonoční regaty 2002. Start proběhl hladce, pouze loď SIV dorazila na start opožděně, neboť při vyplouvání z mariny namotala mooring. Lodě nyní stoupají proti SE 2 Bf Pašmanským kanálem. Flotila se drží po hromadě a první určování pořadí bude známé po 0800 hod. při prvním předávání poloh.


DATUM:6.4.2002 Hod.:14 Min.:43
Všechny posádky v pořádku dorazili do Sukošanu a úspěšně se nalodily. Většina lodí nyní trénuje v Pašmanském kanále. Start se předpokládá v neděli ráno v 0600 hod. Je polojasno, cca. 20 st. Celsia a fouká Bora o síle 2-3 Bf, tedy je poměrně příjemně.

Yacht - club Praha Staré Město

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>