Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Veslařský svaz anuloval výsledky šampionátu na dlouhé trati
 
      Český veslařský svaz (ČVS) se rozhodl anulovat kvůli problémům s výsledky sobotní domácí mistrovství na dlouhé trati v Ústí nad Labem. Prohlášení s danou informací zaslal ČTK.

 
Členové předsednictva přistoupili k tomuto kroku na nedělním mimořádném zasedání v Praze proto, že rozhodčí sbor nebyl po selhání systému měření časů schopen dodat úplnou výsledkovou listinu. Na Labi se v sobotu startovalo poprvé nikoli jednotlivě, ale po dvojicích s minutovým intervalem. V cíli se tak sjelo najednou více lodí a rozhodčí nebyli schopni uhlídat pořadí. Mezi skifaři například původně obhájil titul Václav Chalupa, ale pro medaili si nešel, neboť měl vyhrát Michal Cígler. Na nesrovnalosti přišli závodníci hned, protože si časy měřili v lodích sami, totéž dělali na břehu i jejich trenéři.

"Komise rozhodčích s tím neměla zkušenosti. Navíc hrubě podcenila technickou přípravu časomíry, kamer a dalšího zařízení. Do cíle najednou dojela spousta lodí, což nepředpokládali. Takže nestačili zaregistrovat průjezdy a ve výsledcích nastaly zmatky," vysvětlil pro ČTK ústřední trenér Přemysl Panuška, který se zúčastnil šampionátu i nedělního zasedání předsednictva. "Na místě nebyla nezávislá kontrola ani video, takže se nikdy zpětně správných výsledků nedopočítáme," dodal. Aféru bude dál řešit komise rozhodčích ČVS. Aby se svaz příště podobných blamáží vyvaroval, nejlepším řešením se mu jeví pro podobné distanční závody najímat zavedenou firmu. "Nemělo by cenu zbytečně kupovat drahé zařízení, které bychom použili dvakrát do roka. Proto by si svaz mohl na závody takového významu pronajímat profesionální firmu, která má dostatečné technické vybavení," vysvětlil Panuška.

Ústečtí pořadatelé se však cítí anulováním celého mistrovství poškozeni. Ředitel šampionátu Jiří Bohuslav se zúčastnil nedělní valné hromady, která zasedání předsednictva předcházela, ale o zrušení výsledků se dozvěděl až dnes ráno. "Nejhorší je, že mi v neděli večer nebyl ze svazu nikdo schopen zavolat, že se vše ruší. Považuji to za nehoráznost a jsem šokován," zlobil se, že celá práce pořadatelů přišla vniveč. "Vím, že měli problémy s určením pořadí zhruba u tří závodů. Ale kvůli tomu snad není třeba rušit celé mistrovství," dodal. O tom, že by se šampionát na dlouhé trati opakoval, svaz zatím neuvažuje, i když na podzim by se místo v termínové listině našlo. "Zatím tento návrh z klubů nepadl. Teď by na nový závod nebylo místo, ale na podzim by to mohlo jít," přemítal Panuška. Podle něj by nemělo smysl snažit se dopátrat skutečných výsledků. "Ať bychom se zpětně pokusili závod rekonstruovat, uděláme chyby a to by bylo špatné," řekl.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>