Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Přístavy
Lannova loděnice - České Budějovice
 
      České Budějovice - Přístaviště Lannova loděnice bude na základě dohody s Ředitelstvím vodních cest ČR a Povodím Vltavy provozovat město České Budějovice.

 
Na svém posledním zasedání to schválila rada města. Stavba přístaviště za zhruba 20 milionů korun, které je součástí dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice - Hluboká nad Vltavou, začala v polovině letošního srpna. Zkolaudováno bude počátkem příštího roku, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Projekt navazuje na už dokončené obratiště pod Jiráskovým jezem, které umožní rekreačním lodím pohodlné otočení na cestě z Hluboké do Českých Budějovic a zpět. Přístav na levém břehu Vltavy u Dlouhého mostu bude sloužit ke krátkodobému zastavení plavidel pro výstup a nástup cestujících a jeho služba bude pro uživatele bezplatná.

"Stavba přístaviště zůstane v majetku České republiky, který spravuje Ředitelství vodních cest ČR, přičemž město České Budějovice jej bude pouze provozovat na základě smlouvy o výpůjčce. Zařízení jako takové sice nepožaduje trvalý dozor, ale technické prvky bude nutné ve zhruba týdenní frekvenci kontrolovat," uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Podle rozhodnutí rady města se provozu přístaviště a sociálních zařízení ujme Správa domů, údržbu veřejných ploch, komunikací a veřejného osvětlení v areálu přístaviště bude mít na starost odbor správy veřejných statků magistrátu. "Pouze plovoucí část přístaviště bude po dohodě s městem udržovat Povodí Vltavy, jež je správcem vodního toku. Na oplátku bude moci využívat přístaviště pro svoje potřeby," dodala Popelová.

Přístaviště Lannova loděnice tvoří 60 metrů dlouhé plovoucí molo ze spojených betonových pontonů, které umožní přistávání větších osobních lodí i malých plavidel. Konstrukční řešení plovoucího mola, stabilizovaného k šesti ocelovým sloupům zavrtaným do dna řeky Vltavy, počítá s průtokem stoleté vody, takže i v případě povodní zůstane na svém místě.

Zatímco stavba přístavu je investicí Ředitelství vodních cest ČR, na kterou získalo dotaci EU, návaznou infrastrukturu zajišťuje město. Konkrétně se jedná o vybudování přístupového chodníku a úpravu okolních ploch, mobiliáře, veřejného osvětlení a sociálního zázemí pro návštěvníky. Finanční spoluúčast města se pohybuje kolem tří milionů korun. Vedení radnice si od přístaviště slibuje zvýšení cestovního ruchu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>