logo.gif (5938 bytes)
 OBSAH
 CO NOVÉHO
 ELEKTRONIKA
 CHARTER
 LODĚ
 LODNÍ MOTORY
 OBLEČENÍ
 PLAVBY
 PŘÍSLUŠENSTVÍ
 TEORIE
 TESTY LODÍ
 VRAKY
 ZÁVODĚNÍ
 O RÉČKU
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  blikmajak.gif (1222 bytes)  Poplujete letos ve vodách středního Jadranu?

      Pokud na otázku z titulku odpovíte kladně, jistě Vám přijde vhod několik praktických informací o přístavech, které jsme Vám připravili na výběr nebo třeba jako tip při stanovování trasy Vaší letošní plavby. Přístavy, které jsme pro účely tohoto článku vybrali, jsou hojně navštěvované našimi jachtaři a nalézají se v oblasti středního Jadranu. Informace uvedené v tomto textu nemají v žádném případě nahrazovat mapy, ani speciální nautické průvodce. Účelem článku je poskytnout doplňující informace pro jachtaře, kteří v oblasti ještě nepluli.

Rogoznica - marina FRAPA

      Naše putování začneme v přístavu Rogoznice, maríně Frapa, která je z našeho výčtu umístěna nejjižněji. Zbrusu nová marína s téměř pohádkovou architekturou poskytuje svým hostům vše potřebné. Příjezd do přístavu je snadný a zátoka, ve které leží je dobře chráněná. Míst u mola najdete dostatek a všechna jsou vybavena přípojkami. Ačkoli tato marína se ještě v detailech dokončuje, domníváme se, že bude brzy turisty vyhledávaná. Jejím nedostatkem je absence restaurací a značná vzdálenost od městečka. Tel.: 052 55 97 40.

      Marína Kremik je velmi dobře chráněna proti všem větrům, protože leží uvnitř podlouhlé zátoky obklopené dokola kopci. Míst ke kotvení u dlouhého mola je dost. Větší klid poskytují místa dále od recepce. V okolí se nenalézá žádné město ani vesnice. Přístup do přístavu je bezproblémový. Vzhledem k tomu, že je nedaleko od Primoštenu, kde může být plno, je vhodný jako náhradní řešení pro tento případ.Tel 022 70 068

      Přístav Primošten je umístěn za hrází v zátoce hned u městečka. Míst k stání zde není mnoho a bývá často plno. Stání je zde levnější než v okolních marínách. K dispozici nejsou jinak běžná sociální zařízení. Přesto lze návštěvu tohoto místa spojenou s návštěvou městečka a blízkých restaurcí doporučit.

Marína Skradin

      Marína Skradin je přístavem společnosti ACI kategorie B. Nalézá se v bezprostřední blízkosti národního parku Krka na stejnojmenné řece. Výhodné ke kotvení je pravé molo, odkud je blízko recepce. Za jednodenní stání zaplatíte letos s lodí do deseti metrů 41,- DM. Každou hodinu z nábřeží odjíždí výletní loď dále do vnitrozemí až do zmiňovaného národního parku s nádhernými vodopády, připomínající některé scény z filmů o Divokém západě. Návštěva vodopádů, kde si můžete zaplavat, není sice levnou záležitostí, ale přesto ji lze vřele doporučit. Tel. 022 77 13 65.

Marína Vodice

      Marína Vodice patří také společnosti ACI a přiléhá těsně k malému a příjemnému městečku na severozápadním konci Šibenického kanálu. Přístav není moc dobře chráněn proti převládajícím větrům. Místo lze z moře dobře poznat podle vysoké budovy hotelu Punta a dvou dalších pyramidovitých hotelových budov. Pokud přijíždíte v noci, pak musíte vědět, že červené přístavní světlo, které vidíte, bliká na hrázi městského přístavu a zelené nenajdete. Vjezd je označen pouze bílým světlem nad nápisem Marína Vodice na pravé hrázi. V blízkosti vjezdu do maríny se nalézá útes Plič, který je podle průvodce možno objet z obou stran, ale s kýlovou lodí je snad přece jen lepší jej nechat mezi sebou a přístavní hrází. V maríně jsou návštěvníkům k dispozici dvě mola hned po levé straně. Většina míst je vybavena přípojkami vody a elektřiny. Na vnější straně hráze je umístěna benzínová pumpa. Tankování mohou značně ztížit, ne-li znemožnit jihovýchodní větry, proti nimž není chráněna. Jednodenní stání ve Vodici s lodí do 10m délky přijde na 41,-DM. K dispozici je jeřáb. Tel. 022/44 30 86.

      Marína Tribunj, ačkoli je zatím nedokončená, je lépe chráněná než Vodice. K přístavu přiléhá malé městečko se spoustou restaurací. Na molu zatím není voda, elektřina ani mooringová lana. Stojí se bokem. Stání je možné i u hráze městského přístavu. Průjezd je bezpečný z E nebo mezi ostrovy před Tribunjí, tady je však hloubka 2,5m. Stání zatím zdarma.

Marína Jezera

      Marína Jezera patří společnosti ACI a je plně vybavená včetně benzínové pumpy. Přístav je na pěkném místě v zátoce. V okolí najde každý spoustu možností kulturního vyžití. Marína je bezpečná za všech větrů, příjezd je ve dne bez problémů.

      Marína Betina je malý soukromý přístav s výborným sociálním zázemím. Místní specialitou je hodně míst na suchu k zimování lodí. V bezprostřední blízkosti je loděnice s 2O t jeřábem. Tel. 022 43 44 97.

      Marína Hramina leží na Murteru ukrytá v hluboké zátoce odvrácené od moře, díky čemuž je dobře chráněna proti všem větrům. Vjezd komplikuje mělký průliv (2,8m) mezi dvěma bezejmennými ostrůvky. V tomto případě jsme ale kromě divných pocitů měli vždy pověstnou dobrou stopu vody pod kýlem. Důležité je po projetí úžiny minout ještě pravobokem další ostrůvek s majákem na východním cípu. Po jeho minutí se otevře zátoka s marínou po levé straně. Sprchy a záchody nejsou zateplené, na krajích sezóny je tu pořádná zima. Tel. 022 43 44 11.

      Marína Sukošan Zlatna Luka je častým výchozím bodem mnoha charterových plaveb. Jedná se o rozsáhlý přístav s mnoha moly patřících jednotlivým společnostem. Problematická je možnost návštěvy restaurací, v maríně nejsou žádné. Ta je sama o sobě nelidsky velká. U vjezdu se za hrází nalézá benzinová stanice. Orientace při vjezdu není problematická. Nejčastějším kursem po vyplutí je směr Prolaz M Ždrelac mezi ostrovy Ugljan a Pašman, kde pod mostem může být v závislosti na větru silný proud. Pozornost věnujte podjezní výšce. Vzhledem k tomu, že tudy vede plavební dráha je cesta dobře značena bójkami a v noci osvětlena. Tel. 023 39 37 31.

Příjemnou plavbu přeje redakce.

Petr Zajíček a ing. Jiří Zindulka