Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Bójová pole v Chorvatských zátokách
 
      Před vyvázáním zkontrolujte

Bude držet nebo ne? Tak takovou otázku si v Chorvatských zátokách s bójovými poli klade každý den spousta jachtařů. V zásadě jsou bójová pole docela dobrý a užitečný nápad.

 
Chrání mořské dno a jeho ekosystém před nespočetnými kotevními manévry. Kromě toho by kotvení na bóji mělo být jednoduše bezpečnější. Nicméně, jako vždy, i tady platí, že má-li věc dobře sloužit, musí se o ni vlastník dobře starat a to nebývá úplně pravidlem. V praxi se setkáváme se zrezlými vázacími oky, poškozenými úvazy a někdy i s nevyhovujícím ukotvením.

Z našich zkušeností vyplývá a SeaHelp - asistenční služba na moři zásadně doporučuje, abyste bójím slepě nedůvěřovali. Při každém vyvázání na bóji tedy všem skipperům důrazně doporučujeme, aby se na vlastní oči přesvědčili v jakém stavu je vybraná bóje. Nakonec na ni uvazujeme milionové hodnoty a to nezmiňujeme zdraví a v extrémních případech i třeba životy posádky. V případě, že by se loď utrhla, obvykle posádka nemá šanci zabránit najetí na břeh.

Kdo v takovém případě nese za škody odpovědnost? Provozovatel bójového pole nebo skipper? Podle SeaHelp je v Chorvatsku toto téma po právní stránce v "šedé zóně" a obvykle bývá rozhodováno k tíži skippera. Proto, pokud se nechcete vydávat na "minové pole" právní bitvy v cizí zemi s nejistým výsledkem, vždy si raději bóji zkontrolujte.

Nejjednodušším způsobem je jednoduše skočit do vody, ale je tu i jiný způsob. Action-Cam, třeba námi doporučovaná vodotěsná GoPro připevněná na lodním háčku zvládne to stejné pohodlněji.

Podle SeaHelp je taková kontrola na místě vždy, když se hodláte na bóji přivázat a nedržet hlídku. Z poznatků SeaHelp vyplývá, že v nedávné době se podobné případy, kdy se bóje s lodí utrhla a loď snesl vítr na břeh začaly vyskytovat častěji. Podle SeaHelp také neplatí, že by vždy byli na vině provozovatelé bójí, ale pochopitelně, najdou se i takoví.

Tip SeaHelp:

Kdo by se nechtěl koupat, může využít i některou z oblíbených ActionCam, jako například vodotěsnou GoPro (Hero 5 nebo 6 vodotěsnou do 10m) upevněnou na lodním háčku a prostřednictvím videa si bóji pod hladinou prohlédnout. Přes Wlan na telefon nebo na tablet to ale nefunguje, protože voda signál odstíní. Kvalita videa je ovšem zvláště za dobrých světelných podmínek velmi dobrá. SeaHelp na svých lodích používá GoPro kamery již řadu let. Obrázky použité v tomto příspěvku byly pořízeny modelem GoPro 2. Nejnovější modely mají ještě mnohem lepší rozlišení.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>