Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Komorování na Baťově kanálu zahájilo hlavní rekreační sezónu
 
      Hlavní rekreační sezóna na Baťově kanále ve středu odstartovala odemčením vodní cesty a zahájením komorování. Povodí Moravy ještě před zahájením sezóny dokončilo opravy Baťova kanálu v úseku mezi Huštěnovicemi a Babicemi, navíc i letos zopakuje úspěšnou soutěž s plavební knížkou.

 
"Velmi mě těší, že jsme dokončili rekonstrukci dalšího úseku Baťova kanálu mezi Huštěnovicemi a Babicemi na Uherskohradišťsku. Zpevnění břehů tam vyšlo na více než 13 milionů korun. V průběhu plavební sezóny 2019 proto nebudeme muset realizovat žádné stavební práce, které by omezovaly provoz na vodní cestě. Další opravy břehového opevnění za 75 milionů korun, které bychom rádi provedli v následujících letech, nyní připravujeme mezi Veselím nad Moravou a obcí Vnorovy na Hodonínsku," vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Další úlohou správce Baťova kanálu je pak údržba a zajišťování provozuschopnosti. "Před zahájením hlavní sezóny jsme ještě provedli standardní předsezónní práce, jako je čištění rejd plavebních komor, údržby a seřízení jejich technologií. Bez oprav a přípravných prací by se plavba na Baťově kanále neobešla, proto tyto práce s náklady v řádech milionů korun ročně financujeme z vlastních zdrojů Povodí Moravy s. p.," popisuje Václav Gargulák.

V současnosti je již také schválený harmonogram pro letošní komorování pro veřejnost. Povodí Moravy bude zajišťovat provoz plavebních komor vždy od 9:3o do 18:oo hodin s tím, že od 13:3o - 14:oo bude povinná polední přestávka. Poslední komorovací cyklus bude zahájen nejpozději 15 minut před koncem komorovací doby. V měsíci květnu a září bude komorování probíhat v pátek, sobotu a neděli. V červnu, červenci a srpnu pak od úterý do neděle. Povodí Moravy zajistí provoz plavebních komor také ve všechny státní svátky. V letošním roce státní podnik ještě rozšířil obsluhu na plavebních komorách o dny 2. 5. a 9. 5. 2019. Proplutí plavebními komorami je bezplatné, jejich provoz a údržbu zajišťuje a financuje Povodí Moravy, s. p.

Podobně jako v loňském roce bude i v tom letošním probíhat akce s plavební knížkou. Ta bude mít opět jednoduchá pravidla: Každý, kdo do plavební knížky během léta nasbírá razítka ze všech plavebních komor, může vyhrát půjčení hausbótu, let balonem a další ceny. "V Loňském roce byla tato soutěž velmi úspěšná, přišlo nám více než 100 kompletně vyplněných plavebních knížek. No a protože knížka sama o sobě je skvělý suvenýr z Baťova kanálu, po vylosování výherců jsme všem soutěžícím poslali knížky na památku zpět," připomíná Gargulák. Plavební knížky budou zdarma k dispozici v informačních centrech a přístavech.

Udržování bezpečného a provozuschopného stavu vodní cesty a zajišťování provozních funkcí všech zařízení sloužících plavebnímu provozu je trvalý úkol správců vodních cest. Povodí Moravy, s. p. je dle zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, v platném znění, správcem vodní cesty řeky Moravy a Průplavu Otrokovice - Rohatec (Baťův kanál). V souladu s ustanovením tohoto zákona provádí Povodí Moravy, s. p., závod Střední Morava v Uherském Hradišti, v rámci svých povinností práce na vodní cestě související s provozem, údržbou, obnovou a modernizací dopravně významné využívané vodní cesty.

Baťův kanál

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>